Showing posts with label IBPS. Show all posts
Showing posts with label IBPS. Show all posts

Friday, 27 April 2012


(With Special Reference to Banking Industry)
(Exam Held on : 27-11-11)

1.    Which of the following organisation / agencies is specifically set up to boost overall rural development in India ?
2.    Which of the following States has expressed its unhappiness over the agreement on sharing of Testa water between India and Bangladesh? (Agreement was not signed because of the objection)
1) Jharkhand 
2) Assam
3) Manipur 
4) Bihar
5) West Bengal
3.    Banks in India are regulated under ..........
1) Companies Act, 1956
2) Banking Regulation Act, 1949
3) Reserve Bank of India Act, 1934
 4) Special powers conferred on the RBI
5) None of these
4.    Which of the following countries is a major producer of Jute
1) Pakistan 
2) Afghanistan
3) South Africa 
4) Bangladesh
5) Sri Lanka
5.    Compilation of data on industrial production in India is done y which of the following agencies / organizations ?
1) National Testing Lab
2) Reserve Bank of India
3) Census Commission of India
4) Planning Commission of India
5) Central Statistics Office
6.    The President of India visited which of the following countries in July 2011 and held discussions with Mr. Lee Myung-bak, the President of the country ?
1) South Korea 
2) Mongolia
3) China 
4) North Korea
5) Thailand
7.    India is providing financial help to which of the following countries for building a large harbour there named as Kankasanthurai Harbour ?
1) Nepal 
2) Myanmar
3) Bangladesh 
4) Sri Lanka
5) Vietnam
8.    A Savings Bank Account opened with a commercial bank with zero balance or very minimal balance is known as :
1) Savings Bank - Ordinary Account
2) Student Savings Bank Account
3) No Frill Account
4) Current Account
5) Call Deposit
9.    What does the letter 'R' denote in the abbreviation 'BR Act' which controls banking acitivities in the country ?
1) Reformation
 2) Regulation
3) Reporting 
4) Resolution
5) Ranking
10.    'Base Rate' in banks is :
    1) Rate of interest payable on demand deposits
    2) Rate of interest payable on fixed deposits
    3) Rate of interest charged by RBI on long term borrowings of Public Sector Banks
    4) Minimum lending rate decided by RBI which shall be adopted by all Public Sector Banks
    5) The minimum interest rate fied by individual banks, below which they cannot lend funds, except cases like Govt, sponsored scheme
11.    Banking Sector will fall under which of the following ?
    1) Agricultural Sector       
    2) Service Sector
    3) Manufacturing Sector
    4) Industrial Sector
    5) Small Scale Sector
12.    THe Govt, of India has recently added the following currency for allowing Indian companies to raise debts through External Commercial Borrowings
1) EURO 
2) Dinar
 3) Great Britain Pound
4) Chinese Yuan
5) Japanese Yen
13.    A Saving Bank Deposit Account is one where:
    1) The deposits are made only once in a year
    2) Amounts are deposited and are withdrawn as per requirement of the customers
    3) Periodical Fixed amount are deposited monthwie and withdrawal are allowed after a fixed period
    4) The deposits are made once in every month
    5) None of these
14.    ASBA scheme is related to Purchase of :
1) IPO 
2) CP
3) CD 
4) TCs
5) None of these
15.    Who among the following is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha at present ?
    1) Mrs. Pratibha Patil
    2) Sri Mohammad Hamid Ansari
    3) Dr. Manmohan Singh
    4) Ms. Miera Kumar
    5) Sri L.K. Advani
16.    WHich of the following States at the instance of the Supreme Court of India, has decided to conduct electronic auction of Iron Ore stocks to be allotted to Iron and Steel producers ?
1) Gujarat 
2) Bihar
3) Madhya Pradesh 
4) Uttar Pradesh
5) Karnataka
17.    Mobile banking requires :
    1) account with a bank with mobile phone linked to interbank mobile payment service
    2) account with mobile post office
    3) account with bank along with mobile phone linked to international mobile payment service
    4) account with bank and mobile phone linked to interstate mobile payment service
    5) account with bank along with mobile phone linked to interdistrict mobile payment service
18.    Saina Nehwala famous player associated with the game of :
1) Hockey 
2) Badminton
3) Golf 
4) Lawn Tennis
5) Table Tennis
19.    Who among the following is the Prime Miniter of Japan at present ?
    1) Mr. Yoshihiko Noda
    2) Mr. Naoto Kan
    3) Mr. Abe Shinzo   
    4) Mr. Yasuo Fukuda
    5) None of these
20.    Central Drug Research Institute is located in which of the following cities in India ?
1) Jamshedpui 
2) New Delhi
3) Jaipur
 4) Lucknow
5) Dhanbad
21.    Which of the following books is written by the Classic Russian author Maxim Gorky ?
1) As You Like It 
2) Lolita
3) The Mother 
4) War and Peace
5) Alice in Wonderland
22.    Summer Olympic of 2016 will be organized is a city in :
1) China 
2) India
3) Brazil 
4) Denmark
5) South Africa
23.    WHich of the following terms is NOT used in the game of Hockey ?
1) Bully 
2) Follow-on
3) Penalty corner 
4) Center pass
5) Scoop
24.    In a bank the following are the usual types of deposit accounts
    1) Savings accounts, electricity accounts and insurance premium accounts
    20 Fixed deposits, Post office savings bank accounts and current deposit accounts
    3) Current accounts, savings bank accounts and term deposit accounts
    4) Loan accounts, savings bank accounts and term deposit accounts
    5) Current bill accounts and term deposit accounts
25.    When a bank dishonours a cheque
    1) it is called settlement of the cheque
    2) it is called withdrawing of the cheque
    3) it is called nullifying of the cheque
    4) it is called trancating of the cheque
    5) it is called return of the cheque unpaid
26.    The latest merger of bank with State bank of India is :
    1) State Bank of Hyderabad
    2) State bank of Indore
    3) State Bank of Saurashtra
    4) State Bank of Travancore
    5) None of these
27.    Mr. Salva Kur Mayardit has taken over as the President of :
1) Republic of South Sudan
2) Vietnam
 3) Myanmar
4) Libya
 5) Iraq
28.    The most powerful tool used by the Reserve Bank of India to control inflatin is
    1) Raise interest rates
    2) Reduce interest rates
    3) Raise Currency Supply
    4) Reduce Currency Supply
    5) Raise interest rates and reduce currency supply
29.    Sub Prime Lending which was the root cause for global meltdown in banks during 2008 means :
    1) Bank finance for non-productive activities
    2) Bank finance not properly disclosed in its Balance Sheet
    3) Bank finance in violation to the directives of the Central Bank
    4) Bank finance to fictitious entities
    5) Bank finance who do not qualify for the best market interest rates
30.    Which of the following represents female literacy rate in India  (As per provisional figures of Census 2011)
1) 60%
 2) 62%
3) 65% 
4) 70%
5) None of these
31.    Corssing of cheques makes them
    1) Invali document
    2) Inteligible to endorse to a person other than the payee
    3) Remain the same in all respect, it is only a practice
    4) Eligible for payment irrespective of sufficient balance in the account
    5) Ineligible to get cash across the bank counter
32.    NEFT and RTGS in banking terminology speaks of
    1) Various deposit products
    2) Various loan products
    3) Electronic Payment Products within a bank
    4) Electronic Fund Transfer from bank to bank
    5) Cheque Truncation Process
33.    The Head Quarters of the World Bank is located in
1) London
 2) Paris
3) New York 
4) Tokyo
5) None of these
34.    Which of the following schemes is lanuched by the Govt. of India only for school children?
1) Kutir Jyoti 
2) Kishor Jeevan
3) Aadhaar 
5) None of these
35.    Which of the following days is observed as 'World Ozone Day'?
1) 10th August
 2) 16th October
3) 16th September 
4) 10th December
5) 19th January
36.    Which of the following Awards is given by the Govt of Mdhya Pradesh for eexcellence in the field of classical music / dance etc. ?
1) Saraswati Samman
2) Kalidas Samman
3) Shanti Swarup Bhatnagar Award
4) Sahitya Akademi Award
5) None of these
37.    The ownership of Public sector banks rests
    1) Wholly with Government of India
    2) Jointly with Government of India and State Bank of India
    3) Wholly with shareholders from the public
    4) Jointly with Government of India and Reserve Bank of India
    5) Jointly with Government of India and shareholders from the public
38.    Which of the Cups / Trophies is associated with the game of Cricket ?
1) Azlan Shah Cup 
2) Davis Cup
3) Nehru Gold Cup 
4) Ranji Trophy
5) Wimbledon Trophy
39.    Which of the following is the currency of South Korea ?
1) Yen 
2) Kyat
3) Won 
4) Rupee
5) Ringit
40.    Who among the following is the Railway Minister of India at present ?
    1) Sri Sharad Pawar   
    2) Sri Virbhadra Singh
    3) Smt. Ambika Soni   
    4) Sri Dinesh Trivedi
    5) None of these
41.    WHo among the following was a famour Scientist and is known as the, 'Father of India's Nuclear Programme ?
    1) Dr. Homi J. Bhabha
    2) Dr. Satyendra Nath Bose
    3) Dr. Vikram Sarabhai
    4) Dr. Satish Dhawan
    5) Dr. C.V. Raman
42.    Which of the following Awards was given to Dr. M. S. Ahluwalia in 2011 by the Govt. of India?
    1) Padma Vibhushan   
    2) Padmashree
    3) Bharat Ratna   
    4) Man of the Year
    5) Man of the Decade
43.    Which of the following awards is given to Dr. Harish Hande and Ms. Nileema Mishra recently ?
    1) Ramon Magsaysay
    2) Booker Prize
    3) Golden Pen Award
    4) Mercy Ravi Award
    5) Sangeet Natak Akademi Award
44.    Which of the following pacts / agreement will allow agfhanistan to sell its goods in India without paying any tax ?
    1) SAFTA   
    2) Free Market Agreement
    3) Most Favoured Nation Pact
    4) Agreement for Direct Foreign Investment
    4) Agreement to help Least Developed Countries
45.    Non performing assets mean .................
    1) the assets have stopped giving losses to a bank
    2) the assets have stopped giving capital to a bank
    3) the assets have stopped giving income to a bank
    4) the assets have stopped giving income and expenses to a bank
    5) the assets have stopped giving expenses to a bank
46.    Which of the following banks in India has maximum number of branches and ATMs in India ?
    1) IDBI Bank   
    2) Bank of India
    3) Punjab National Bank
    4) ICICI Bank
    5) State Bank of India
47.    EFT means :
    1) Effective Funds Transfer
    2) Efficient FUnds Transfer
    3) Easy Funds Transfer
    4) Elecronic Funds Transfer
    5) Electric FUnds Transfer
48.    UNESCO is an organization working in the field of
    1) Social Welfare
    2) Protecting interest of prisoners of war
    3) Framing international laws
    4) International Collaboration through education, culture and science
    5) Protecting children's right
49.    If a cheque is post dated
    1) bank on whom it is drawn will not honour the cheque before the date of the cheque
    2) bank on whom it is drawn has to honour the cheque before the date of the cheque
    3) bank on whom it is drawnhas the option to honour the cheque before the date of the cheque or not
    4) bank on whom it is drawn has to refer to RBI to bonour the cheque before the date of the cheque
    5) bank on whom it is drawn has to reer to the court to honour the cheque before the date fo the cheuqe
50.    Which of the following countries is a Member of G-8?
1) Iran 
2) Turkey
3) France 
4) Brazil
5) China

  1) 3    2) 5   3) 2    4) 4    5) 5    6) 1    7) 4    8) 3    9) 2    10) 5 
11) 4    12) 4   13) 2    14) 1    15) 2    16) 5    17) 1    18) 2        19) 1    20) 4 
21) 3    22) 3    23) 2    24) 3        25) 5    26) 2    27) 1    28) 1    29) 5   30) 3     
31) 2    32) 4    33) 5    34) 5    35) 3    36) 2       37) 4    38) 4    39) 3    40) 4
41) 1    42) 1        43) 1    44) 1    45) 3    46) 5    47) 4    48) 4    49) 1    50) 3 

Monday, 21 November 2011


1. We often come across the term Production Sharing Contract [PS(3)] in financial news these days. PSC refers to sharing of output with the government by companies, public sector as well private ones, in which sector ?
1) Fertiliser 
2) Food processing
3) Telecom 
4) Petroleum
5) None of these

2.What is the meant by recent news reports saying – "Indian Rupee is appreciating"?
I) THe purchasing power of the Rupee in India has declined
II) The exchange rate of Rupee in India has gone up
III) The purchasing power of the Rupee in India has gone up
1) I only 
2) II only
3) II or III only 
4) III only
5) None of these

3.Which state was in news for passing a Bill for regulating Micro Finance Institutions recently?
1) Tamil Nadu 
2) Bihar
3) Karnataka 
4) Andhra Pradesh
5) None of these

4.Which of the following has become the first state to sign a MoU with the Ministry of Statistics and Programme Implementation under the state statistical strengthening project (SSSP) that will aim at building statistical capacity and infrastructure recently ?
1) Uttar Pradesh 
2) Karnataka
3) Kerala 
4) Tamil Nadu
5) None of these

5.The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has taken which of the following decisions to popularise the New Pension System (NPS) recently ?
1) It has increased the interest rate on NPS deposits
2) It has allowed premature withdrawals
3) It has increased govt. subsidy for NPS deposit holders
4) It has increased distributors' commission
5) None of these

6.The All India Federation of Horoogical Industries represents the interests of which of the following sectors ?
1) Horticulture 
2) Gems & Jewellery
3) Watch 
4) Pharmaceuticals
5) None of these

7.The Ministry of New and Renewable Energy has decided to ti-up with which country to tap the latter's expertise in exploiting geo-thermal energy resources recently ?
1) South Africa 
2) Iran
3) Iceland 
4) Bolivia
5) None of these

8.Which public sector bank copelted the acquisition JSC Dana Bank of Kazakhstan recently?
1) Dena Bank 
2) Canara Bank
3) PNB 
4) Bank of India
5) None of these

9.GRIHA rating system is used for which of the following ?
1) Cement 
2) NBFCs
3) Buildings 
4) Gold
5) None of these

10.The Genetic Engineering Appraisal Committee (GAC) recently gave its approval for field trials of a genetically modified variety of which of the following cash crops ?
1) Coconut 
2) Pepper
3) Cardamom 
4) Rubber
5) None of these

11.Which of the following statements is/are correct about the distribution of Central financial assistance to states ?
I) Central financial assistance for states is calculated according to the Gadgil Formula
II) The highest weightage is given to the per capita income of the state
III) The lowest weightage is given to the population of the state
1) I only 
2) I and II only
3) II only 
4) I and III only
5) None of these

12.Which of the following public sector companies sells gold coins and silver ornaments under the trademark 'Sanchi'?
1) Rare Earths Ltd 
2) State Trading Corporation (STC)
3) National Mineral Development Corporation (NMDC)
4) Minerals and Metals Trading Corporation (MMTC)
5) None of these

13.Power produced from which of the following sources has the highest share in India's annual power generation capacity ?
 1) Hydro 
2) Coal
3) Gas 
4) Nuclear
5) None of these

14.What is the share of private expenditure on health in the total health expenditure in India according to the World Health Report of the World Health Organisation released recently?
1) 12% 
2) 37%
3) 46% 
4) 72%
5) None of these

15.BHAVINI is a public sector company in which sector ?
1) Shipping 
2) Metals trading
3) Space 
4) Nuclear energy
5) None of these

16.Which of the following statements about the Indian Economy in 2050 as per a recent report by Pricewaterhouse Coopers (Pwc) is / are correct ?
I) India's GDP in Market Exchange Rate (MER) terms will be the fourth highest in the world in 2050
II) India's GDP in Purchasing Power Parity (PPP) terms is the second highest in the world in 2050
 III) Only China will be ahead of India in both MER and PPP terms in 2050
1) I only 
2) I and II only
3) II only 
4) II and III only
5) None of these

17.Which of the following are not listed on stock exchanges in India ?
1) Fertiliser companies
2) NBFCs
3) Insurance companies 
4) Airlines
5) None of these

18.What should be the minimum share of solar energy in states' total power purchases by 2022 as per the amendment in power tariff policy recently ?
1) 1% 
2) 2%
 3) 3% 
4) 4%
5) None of these

19.Which of the following statements about FDI in retail sector is / are correct ?
I) 100 per cent FDI is permitted in cold chain through the automatic route.
II) Up to 33 per cent FDI is permitted in single brand retail
III) 100 per cent FDI is permitted in wholesale cash and carry
1) I only 
2) I and II only
3) II only 
4) III and I only
5) None of these

20.Which of the following pairs of large banks and their countries of origin is / are correctly matched ?
I) JPM organ Chase - Britain
II) ING Group - Netherlands
III) Standard Bank - South Africa
1) I only 
2) I and II only
3) II and III only 
4) I, II and III
5) None of these

21.Which of the following statements about exicise duty on cotton and man - made (synthetic) fibres is / are correct ?
 I) Man - made (synthetic) fibres attract a higher excise duty than cotton fibres
II) Man-made (synthetic) fibres attract lower excise duty than cotton fibres
III) No excise duty is levied on cotton fibres
1) I only 
2) II only
3) I and III only 
4) III only
5) None of these

22.The Bombay Stock Exchange launched the BSE TASIS Shariah 50  - a stock index that is compliant with Shariah - recently. The Index cannot invest in shares of companies in which of the following sectors ?
I) Banking 
II) Cement & Steel
III) Alcohol & tobacco products
1) I only 
2) I and II only
3) III only 
4) I and III only
5) None of these

23.Which of the following has launched the 'Bank on Bike' initiative to cover villages untouched by banking facilities so far recently ?
1) Bank of India 
2) Bank of Baroda
3) Central Bank of India 
4) SBI
5) None of these

24.Which of the following has decided to enter the nuclear power sector following an agreement with the Nuclear Power Corporation recently ?
1) Tata Power 
3) Indian Oil 
5) None of these

25. Which of the following pairs of India's public sector banks and their headquarters are correctly matched ?
I) Punjab National Bank - New Delhi
II) Allahabad bank – Kolkata
III) Bank of India - Mumbai
1) I only 
2) I and II only
3) II and III only 
4) I, II and III
5) None of these

26.The tax on short - term capital inflows is named after which Nobel Laureate in economics ?
1) Gary Becker 
2) james M. Buchanan
3) James Tobin 
4) Myron Scholes
5) None of these

27.The term 'round - tripping' often appears in financial news these days. What does it mena?
1) Importing products that are not easily available in the domestic markes
2) Indian companies re-exporting imported products without any value addtion
3) Brining back illicit money hiddern aborad by Indians under a different name
4) Imposing high customs duty to discourage dumping of goods in Indian market
5) None of these

28.Infant Mortality Rate (IMR) data for high focus states (states where IMR is above national average) is collected once every five years. The Union Health Ministry has now decided to collect such data .......
1) half  yearly 
2) annually
3) once every two years
4) once every three years
5) None of these

29.Which country's gold output of 340.88 tonnes was the highest in the world in 2010 ?
1) Canada 
2) South Africa
3) China 
4) USA
5) None of these

30.Which of the following became the first oil & gas company to find shale gas deposits in India recently ?
1) Reliance Industries Ltd.
2) Cairn India 
3) Essar Oil
4) ONGC 
5) None of these

31.'Anushakti Vidhyut Nigam Ltd' was incorporated as a joint venture between Nuclear Power Corporation of India Ltd and which of the following recently ?
1) NMDC 
3) BEL 
5) None of these

32.Which of the following was founded in 1956 by the Government of India with funding from the Ford Foundation ?
1) National Institute of Public FInance and Policy
2) National Institute of Bank Management
3) National Institute of Findnancial Management
4) National Council of Applied Economic Research
 5) None of these

33.China emerged as the world's second largest economy in 2010 overtaking ......
1) France 
2) Britain
3) Germany 
4) Japan
5) None of these

34.CARINGS has been launched by Ministry of Womena nd Child Development to :
1) improve gender parity
2) reduce infant mortality
3) improve child immunisation
4) facilitate adoption
5) None of these

35.The Union Cabinet has approved amendments in the Coinage Bill 2009 that seeks to amalgamate four existing Acts relating to coinage recently. Which of the following Acts is the oldest ?
1) The Indian Coinage Act
2) The Small Coins (Offences) Act
3) The Metal Token Act
4) The Bronze Coin (Legal Tender) Act
5) None of these

36.Which of the following is not a hedge fund ?
1) Magellan 
2)  Hibhbridge
3) Gartner 
4) D.E. Shaw
5) None of these

37.Preferred Provder Network (PPN) is a term used n which of the following businesses ?
1) Commodities trading 
2) Retailing
3) Health insurance 
4) Foreign trade
5) None of these

38.Which of the following has introduced a new tool named Data Ware Housing and Business Intelligence System (DWBIS) for speedy analysis of data and identification of violations?
1) IRDA 
3) RBI 
5) None of these

39.The government has introduced three new consumer price indices – CPI (Rural), CPI (Urban) & CPI (Combined) – with 2010 as the base year recently. Which of the following is not among the five major commodity groups covered in the indics ?
1) Food, beverages and tobacco
2) Fuel and light
3) Education and schooling
4) Housing
5) None of these

40.Which of the following has launched the 'Everywhere Teller Machine' (ETM) in India ?
1) Stanchart Bank 
2) HDFC Bank
3) SBI 
4) Axis Bank
5) None of these

41.Regional Rural Banks (RRBs) are owned b :
I) Their Sponsor Bank
II) Government of the state where they are located
III) Union government
1) I only 
2) I and II only
3) II and III only 
4) I, II and III
5) None of these

42.'Easy Exit Scheme 2011' floated by the Ministry of Corporate Affairs refers to which of the following ?
1) Privatisation of loss-making public sector companies
2) Removal of names of defunct companies from the Registrar of Companies
3) Closure of loss-making industries after paying off creditors
4) Removal of SEZ status for companies not fulfilling export obligations
5) None of these

43.What is the financial inclusion campaign lacunched by the government to bring banking services to vast unbanked rural areas in the country recently named ?
1) Swawlamban 
2) Swatantra
3) Swadhar 
4) Swabhiman
5) None of these

44.Whch of the following statements about India's population and surface area is  are correct as per the provisional figures of Census 2011 ?
I) India accounts for 2.4 percent of the world surface area
II) India sustains 17.5 percent of the world population
III) Population density has increased between 2001 and 2011
1) I only 
2) I and II only
3) III and I only
4) I, II and III
5) None of these

45.According to the RBI, branches serving population of ........ and above are classified as Metropolitan branches
1) 5 lakh 
2) 10 lakh
3) 25 lakh
5) 50 lakh
5) None of these

46.Which state government has announced introduction of 'Vanita Family Card' for below poverty line families that will enable them travel in road transport corporation buses at concessional fares recently ?
1) Karnataka 
2) Tamil Nadu
3) Maharashtra 
4) Andhra Pradesh
5) None of these

47.'French Auction' is a term used in which of the following sectors of financial services ?
1) Banking 
2) Insurance
3) Capital markets 
4) Micro-finance
5) None of these

48.The department of industrial policy and promotion (DPP) is promoting NMIZs to improve the spread of industrilisation in the country. NMIZ refers to which of the following ?
1) New Manufacturing and Investment Zones
2) National Medium Industry Zones
3) National Manufacturing Industry Zones
4) National Manufacturing and Investment Zones
5) None of these

49.Which state / union territory has the lowest literacy rate as per provisional figures of Census 2011 ?
1) Orissa 
2) Mizoram
3) Bihar 
4) Rajasthan
5) None of these

50.The Department of Industrial Poliyc and Promotion announced changes in FDi policy recently. Which of the following statements is / are correct ?
I) Indian companies have been allowe to convert foreign debt into equity
II) Indian companies have been allowed to issue equity to fund imports of machinery and capital goods
III) 51 per cent FDI is currently allowed in multi-branch retail trade
1) I only 
2) I and II only
3) II and III only 
4) III and I only
5) None of these

    1) 4    2) 2    3) 4    4) 2    5) 4    6) 3        7) 3    8) 3    9) 3    10) 4
11) 1    12) 4   13) 2    14) 4    15) 4    16) 4    17) 3    18) 3    19) 4 
20) 3    21) 3    22) 4    23) 4    24) 3   25) 4    26) 3    27) 3    28) 2    29) 3 
30) 4    31) 4    32) 4    33) 4    34) 4    35) 3    36) 3   37) 3    38) 2    39) 3    40) 4 
41) 4    42) 2    43) 4    44) 4    45) 2    46) 4    47) 3    48) 4    49) 3    50) 2

Sunday, 20 November 2011


1.    From which state was the Janani 0 Shishu Suraksha Karyakram (JSSK) of the Ministry of Health and Family Welfare launched recently ?
1) Kerala
2) Maharashtra
3) Haryana
4) Rajasthan
5) None of these

2.    RBI has decided to release a Rs. 5 coin mark 1000 years of which temple recently ?
1) Sabarimala Temple
2) Kashi Vishwanath Temple, Varanasi
3) Brihadeeswara Temple, Thanjavur
4) Vaishno Devi Temple
5) None of these

3.    Which of the following approved $ 1 billion loan for the National Ganga River Basin Project recently ?
2) ADB
3) World Bank
4) All above jointly
5) None of these

4.    The revised estimates of national income for the financial year 2010-11 were released by the Central Statistical Organisation (CSO) on May 31, 2011. Which of the following statements is / are correct ?
 I) Gross Domestic Product (GDP) at factor cost at 2004-05 prices is Rs. 4877842 crore
 II) Per Capita GDP at factor cost at 2004-05 prices is Rs. 38,247
 III) Per Capita Net National Incoem (NNI) at factor cost at 2004-05 prices is Rs. 35,917
1) I only
2) I and II only
3) II and III only
4) I and III only
5) None of these

5.    The government has set up ......... Vidyut Vyapar Nigam' as the Central Agency to purchase solar power from the developers and sell it to distribution companies such as state electricity boards.
3) REC
5) None of these

6.    The Reserve Bank of India (RBI) announced a change in its overseas direct investment guidelines to give Indian companies more flexibility in managing international joint ventures (JVs) and wholly-owned subsidiaries. Which of the following statements is / are correct ?
I) Listed companies will be allowed to write off 25 per cent capital, loans and other receivables such as royalty and management fee of their JVs and wholly-owned subsidiaries without seeking RBI permission
II) These guidelines will be applicable for JVs in which Indian promoters own at least 51 per cent
III) Existing regulations allow restructuring of balance sheets only for winding - up of JVs and wholly - owned subsidiaries abroad
1) II only
2) I and II only
3) III and I only
4) I, II and III
5) None of these

7.    Which public sector bank is associated witht he launch of India's first Gramin Bank (Rural Bank) ATM Card in asociation with Vranasi - based Kashi Gomti Samyut Gramin Bank and National Payments Corporation of India (NPCI) recently ?
1) Allahabad Bank
2) SBI
3) Canara Bank
4) UBI
5) None of these

8.    The government announced the setting up of a special wing - Directorate of Income Tax (Criminal Investigation) - to investigate criminal offences under direct tax laws recently. Which of the following statements is / are correct ?
I) It will work under the purview of Enforcement Directorat
II) It will cover evasion of income tax and corporate tax
III) It will cover evasion of excise and customs duties
1) I only
2) I and II only
3) II only
4) III only
5) None of these

9.    Which of the following is not among the five-fold strategy adopted by the government to tackle the menace of illicit funds ?
1) Joining global crusade against 'black money'
2) Creating an appropriate legislative framework
3) Setting up institutions for dealing with Illicit Funds
4) Offering amnesty schemes to bring back black money
5) None of these

10.    The National Food Security Mission (NFSM) does not cover :
1) Rice
2) Coarse Cereals
3) Pulses
4) All the above
5) None of these

11.    Which of the following statements about rules governing the New Pension Scheme (NPS) is / are correct ?
I) Fund managers under NPS can be from public sector as well as private sector
II) NPS funds cannot be invested in equity markets
III) Both government and private sector employees can invest in NPS
1) I only
2) I and II only
3) II and III only
4) I and III only
5) None of these

12.    SCORES is a complaints redressal system launched by :
2) IBA
4) CCI
5) None of these

13.    Direct tax collections account for what share of GDP in India ?
1) 9.26 per cent
2) 7.62 per cent
3) 5.66 per cent
4) 4.72 per cent
5) None of these

14.    The government has increased the duty - free import quota for garments from which neighbouring country by two million pieces to 10 million recently ?
1) Nepal
2) Bangladesh
3) Myanmar
4) Bhutan
5) None of these

15.    The Committee set up to review the functioning of the National Small Savings Fund (NSSF) submitted its report to the Finance Ministry recently. Which of the following statements is / are correct ?
I) It has recommended an increase in the ceiling on annual subscriptions in Public Provident Fund (PPF).
II) It has recommended an upward revision of the rate of interest in Post Office Saving Account from 3.5% to 4%.
III) It has recommended in increae in the compulsory investment of net small savings collections in State Government Securities
1) I only
2) I and II only
3) II and III only
4) I and III only
5) None of these

16.    Which of the following statements regarding recent changes in the Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS) is / are correct ?
I) Age limit for identification of beneficiaries has been lowered
II) 60 years is the new age limit for identification of beneficiaries
III) Monthly pension has been increased for al beneficiaries
1) I only
2) I and II only
3) II only
4) I, II and III
5) None of these

17.    The draft National Manufacturing Policy was given in - principle approval by a High Level Committee on Manufacturing, held under the Chairmanship of the Prime Minister recently. Which of the following statements is / are correct ?
I) The objective is to generat 100 million additional jobs by 2025
II) The objective is to raise the share of manufacturing in GDP to 30% by 2025
III) Manufacturing Industry Promotion Board (MIPB) should be set up to facilitate overseas investments by Indian companies
1) I only
2) I and II only
3) II and III only
4) I, II and III
5) None of these

18.    The government announced certain changes in the Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS) recently. Which of the following statements is / are correct ?
I) More than 3 crore persons are covered under the IGNOAPS currently
II) Total additional requirement of funds for implementing the changes will be Rs. 2,770 crore in 2011-12
II) Age limits for windows and disabled covered under the scheme has been lowered
1) I only
2) I and II only
3) II only
4) II and III only
5) None of these

19.    The National Broadband Plan is aimed at rolling out broadband infrastructure to every village with more than ...... people.
1) 500
2) 1000
3) 1500
4) 2000
5) None of these

20.    The new series of the Index of Industrial Production (IIP) was unveiled recently. Which of the following statements is / are correct ?
 I) 2004-05 will be the base year
 II) The weight of manufacturing in the new IIP has been increased
 III) The weight of mining and electricity has been reduced in the new IIP
1) I only
2) I and II only
3) II and III only
4) I, II and III
5) None of these

21. The government replaced the Duty Entitlement Pass Book [DEP(2)] scheme of export promotion replaced with Duty Drawback scheme on September 30. Which of the following statements is / are correct?
 I) DEPB was a reimbursement of Customs duty paid by an exporter on an imported input used in the export product
 II) DEPB was a cashless export promotion scheme
III) DEPB was administered by the revenue department of Finance Ministry
1) I only
2) I and II only
3) II and III only
4) III and I only
5) None of these

22.    What is the interest rate in 2011-12 on fresh loans for farmers who have repaid their previous short - term loans on time ?
1) 3%
2) 4%
3) 5%
4) 6%
5) None of these

23.    Which of the following indexes was coined by economist Arthur Okun ?
1) Corruption Perception Index
2) Network Readiness Index
3) Terrorism Risk Index
4) Misery Index
5) None of these

24.    Which of the following category of workers were included under the Rashtriya Swasthya Bima yojana (RSBY) recently ?
1) Railway porters
2) Beedi workers
3) Carpenters
4) Masons
5) None of these

25.    Which of the following have been disallowed from opening branches abroad by the RBI recently ?
1) Private sector banks   
2) Pension Funds
3) Cooperative banks
4) NBFCs
5) None of these

26.    Which of the following is the power excahnge being set up by NPTC ?
1) Bharat Power Exchange Ltd
2) National Power Exchange Ltd
3) Power Exchange India Ltd
4) None of the above
5) None of these

27.    India has filed an application for an extension of its Exclusive Economic Zone (EEZ) from ...... nautical miles to ............. nautical miles with the United Nations Commission on the Law fo the Sea
1) 100, 300
2) 200, 250
3) 100, 250
4) 200, 350
5) None of these

28.    Which was India's best performing state during 1980-2004 in terms of productivity of the organised manufacturng sector, according to a RBI sponsored study unveiled recently ?
1) Bihar
2) Tamil Nadu
3) Karnataka
4) Haryana
5) None of these

29.    What was the insurance penetration (percentage of insurance premium to Gross Domestic Product) in India in 2009 according to figures released by the Finance Ministry in August 2011 ?
1) 3.14
2) 4.80
3) 4.70
4) 5.39
5) None of these

30.    Indian - mining companies have bid for a stake in Hajigak ..... ore mines in Afghanistan
1) Bauxite
2) Copper
3) Iron
4) Coal
5) None of these

31.    India and ir Lanka signed a MoU to develop the ....... port in July 2011
1) Kankesanthurai
2) Hambantota
3) Trincomalee
4) Galle
5) None of these

32.    The establishment of Serious Fraud Investigation Office to tackle white collar crimes is based on the recommendations of :
1) Vepa kamesam committee
2) J. Venkateswarlu committee
3) Jaydeep N. Shah committee
4) Nilesh S. Vikamsey committee

33.    'Sukhi Griha Parikalpana' is a housing welfare scheme for rehabilitation of slum dwellers launched by which central government ministry?
1) Railway   
2) Rural Development
3) Urban Development
4) Labour & Employment
5) None of these

34.    A draft policy on foreign direct investment (FDI) in multi-brand retail was unveiled by a committee of secretaries (CoS) in July 2011. Which of the following statements regarding current FDI policy in retail is / are correct ?
I) FDI upto 10% is permitted in multi-brand retail.
II) 100% FDI is permitted in cash & carry wholesale trade
III) FDI upto 51% is permitted in single - brand retail
1) I only
2) I and II only
3) II and III only
4) I, II and III
5) None of these

35.    The government approved the acquisition of ...... Commercial and International Bank Ltd.' by ........ was approved by the government in July 2011.
1) State Bank of India
2) Bank of India
3) Axis Bank
5) None of these

36.    What is the base year of the new series of Consumer Price Indices (CPI) for rural, urban and combined introduced by the govenment in January, 2011 ?
1) 2005
2) 2007
3) 2008
4) 2010
5) None of these

37.    Which of the following was imposed a penalty of Rs. 55.5 crore for abusing its dominant position in the currency derivative (CD) market in June 2011 ?
1) National Stock Exchange
3) Bombay Stock Exchange
5) None of these

38.    Use of the which of the following softwares in reporting financial results of companies was made compulsory by the government recently?
2) Tally
5) None of these

39.    What is the minimum time of operation an insurance company is required to launch an initial public offer (IPO) ?
1) 3 years
2) 5 years
3) 7 years
4) 10 years
5) None of these

40.    The Finance Ministry recently unveiled the structure of the infrastructure debt funds (IDFs) proposed in Budget 2011-12. Which of the following statements is / are correct ?
I) IDF can be set up as a mututal fund (MF)
II) IDF can be set up as a non - banking finance company (NBFC)
III) IDF can be regulated by RBI or SEBI
1) I and II only
2) II only
3) II and III only
4) I, II and III
5) None of these

41.    The securities and Exchange Board of India (SEBI) announced key changes int he Takeover Code governing mergers and acquisitions of companies in the country in July 2011. According to the new rules an investor whose shareholding in a company exceeds a certain limit will have to make an open offer to acquire a further ..... of the shareholding of the company
1) 18%
2) 20%
3) 24%
4) 26%
5) None of these

42.    The comprehensive economic partnership agreement (CEPA) between India and Japan came into effect on August 1, 2011. This is India's third CEPA after .......
1) USA and United Kingdom
2) Singapore and South Korea
3) Malaysia and Thailand
4) China and Hong Kong
5) None of these

43.    The European Union has decided to lift restrictions on India's export of which of the following passing through European ports ?
1) Processed food   
2) Cheap medicines
3) Arms and Ammunition   
4) Radioactive waster
5) None of these

44.    Which state has the highest slum population in India according to Housing and Urban Poverty Alleviation Ministry ?
1) Maharashtra
2) Andhra Pradesh
3) Uttar Pradesh
4) West Bengal
5) None of these

45.    What is India's Per Capita Income at current prices in 2010-11 ?
1) Rs. 41,532
2) Rs. 45,278
3) Rs. 49,294
4) 54.835
5) None of these

46.    What is the share of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in India's industrial production ?
 1) 8.72%
2) 16.18%
3) 24.67%
4) 44.86%
5) None of these

47.    The M. Damodaran committee on customer services by banks has suggested sweeping changes in banking practices in its report submitted to the Reserve Bank of India (RBI) in August 2011. Which of the following statements regarding its recommendations is / are correct ?
I) There should be a common customer service call centre for all banks
 II) Insurance cover for deposits should be raised to Rs 500, 000 from Rs 100,000 now
 III) Banks should offer savings accounts with facilities like cheque facility, ATM card, etc without prescribing a minimum balance requirement
1) I only
2) I and II only
3) II and III only
4) I, II and III

48.    The State Bank of India (Subsidiary Banks Laws) Amendment Bill 2009 was passed by the Lok Sabha on August 11, 2011. Which of the following statements is / are correct ?
I) It allows subsidiary banks of State Bank of India (SBI) to raise capital through public issue route or through preferential allotment of equity shares
II) It authorises the Centre  to approve increase in or reduction of the authorised capital of a subsidiary bank
III) It permits the SBI Chairman to nominate an official of the State Bank or the subsidiary bank as the Chairman of the Board of a subsidiary bank
1) I only
2) I and II only
3) II and III only
4) I, II and III
5) None of these

49.    Which of the following is / are sold below market price to consumers in India ?
1) Kero sene
2) Diesel
3) LPG
4) All the above
5) None of these

50.    The Standing Committee on Petroleum and Natural Gas in its report submitted on August 3, 2011 has called for an end to sale of subsidised domestic cooking gas (LPG) for people with income of more than ....... per annum.
1) Rs 2 lakh
2) Rs 3 lakh
3) Rs 4 lakh
4) Rs 6 lakh
5) None of these

    1) 3    2) 3    3) 3    4) 4    5) 4    6) 4        7) 4    8) 3    9) 4    10) 2
11) 4    12) 1        13) 3    14) 2    15) 2    16) 2    17) 1    18) 4        19) 1  20) 1  
21) 2    22) 3    23) 4    24) 2        25) 4    26) 2    27) 4    28) 1    29) 4  30) 3      
31) 1    32) 1    33) 1    34) 4    35) 1    36) 4  37) 1    38) 1    39) 4    40) 4
41) 4    42) 2    43) 2    44) 1    45) 4    46) 4    47) 4    48) 4        49) 4    50) 4

Saturday, 12 November 2011


1.Michael D.Higgins replaced Mary McAleese as the President of which of the following countries?
1) Colombia
2) Ireland
3) Switzerland
4) Zimbabwe
5) Sweden

Answer: (2)

2.Who is the author of the book 'I was There-Memoirs of a Cricket Administrator'?

1) Ajit Wadekar
2)Chandu Borde
3) Jaywant Lele 

4) Kirti Azad
5) Sharad Pawar

Answer: (3)

3.Devinder Pal Singh became the Chairman and Managing Director of which of the following banks in November 2011?

1) BOB
2) IOB
3) OBC
4) Punjab & Sind Bank
5) Punjab National Bank

Answer: (4)

4.Irom Sharmila Chanu's fast entered 12th year in November 2011. She is demanding the repeal of the Armed Forces (Special Powers) Act, 1958 in which of the following states?

1) Manipur
2) Nagaland
3) Tripura
4) West Bengal
5) Jammu & Kashmir

Answer: (1)

5.Bhupen Hazarika, Dada Saheb Phalke award winner, passed away recently. He was a music legend from which of the following states?

1) Orissa
2) Assam
3) Bihar
4) Jharkhand
5) West Bengal

Answer: (2)

6.Which city hosted the G20 Summit in November 2011?

1) Beijing
2) Toronto
4) London
5) Seoul

Answer: (3)

7.India signed an agreement to promote oil exploration in South China Sea with which of the following countries during its President Troung Tan Sang's visit to New Delhi in October 2011?

1) Myanmar
2) China
3) Cambodia
4) Vietnam
5) Thailand

Answer: (4)

8.India's Polar Satellite Launch Vehicle(PSLV-C18)put VesselSat in orbit recently. Which country has built this satellite that will help in locating ships?

1) France
2) Luxembourg
3) USA
4) Germany
5) Russia

Answer: (2)

9.Which of the following statements about the HDI is/are correct?

1)The Human Development Report (HDR) 2011, released by the United Nations Development Programme (UNDP), has ranked India at 134th among 187 countries in the Human Development Index (HDI).
2)Norway topped the list for the second consecutive year. Democratic Republic of the Congo is ranked the last.
3)The HDI is a comparative measure of life expectancy, literacy and standards of living for countries worldwide.
4)The index was developed in 1990 by economists Mahbub ul Haq (Pakistan) and Amartya Sen (India).
5) All the above statements are correct.

Answer: (5)

10.The Special Protection Group (SPG) is responsible for the protection of the Prime Minister of India. Who was appointed the new Director of the SPG in November 2011?

1) B.V.Wanchoo
2) K.Durga Prasad
3) S.Subramaniam
4) K.Aravind Rao
5) None of these

Answer: (2)

11.The President of Myanmar visited India recently. His name?

1) U Thein Sein
2) U Aye Myint
3) Than Shwe
4) U Thant
5) None of these

Answer: (1)

12.Which country will host the World Steel Conference in October 2012?

1) China
2) India
3) Japan
4) USA
5) Australia

Answer: (2)

13.The American computer scientist who created the C programming language passed away recently. His name?

1) Steve Jobs
2) Dennis Ritchie
3) Ken Thompson
4) Patrick Fischer
5) None of these

Answer: (2)

14.Two former Presidents were awarded the 2011 World Food Prize for their success in tackling chronic hunger in their countries. One is Luiz Inacio Lula da Silva (Brazil) and the other is John Ag-yekum Kufuor. John Kufuor is the former President of which of the following African countries?

1) Sudan
2) Angola
3) Nigeria
4) Ghana
5) Ethiopia

Answer: (4)

15.Which team won the Durand Cup football tournament in October 2011? (It is the oldest football tournament in India)

1) Churchill Brothers
2) Prayag United
3) Mohun Bagan
4) Chirag United Kerala
5) None of these

Answer: (1)

16.Indian-American Bobby Jindal has been re-elected to a second term as the Governor of which of the following states in the USA?

1) Texas
2) Louisiana
3) Alaska
4) California
5) South Carolina

Answer: (2)

17.World Diabetes Day is observed every year on which of the following days?

1) October 31
2) November 19
3) November 21
4) November 14
5) November 9

Answer: (4)

18.Queen Elizabeth is the constitutional monarch of how many sovereign nations in the world?

1) 9
2) 16
3) 25
4) 8
5) 11

Answer: (2)

19.Which country has test -fired nuclear capable Hatf-7 or Babur cruise missile with a range of 700 km?

1) Afghanistan
2) Pakistan
3) Iran
4) Syria
5) Iraq

Answer: (2)

20.In the October 2011 Tunisian Constituent Assembly election, the first elections since the Tuni-sian Revolution, which party won 91 of the 217 assembly sea-ts, far more than any other party?

1) Ennahda
2) PDP
3) Ettakatol
4) Al Aridha
5) Congress for the Republic

Answer: (1)

21.November 11 is celebrated as the National Education Day. It commemorates the birthday of which of the following eminent personalities?

1) S.Radhakrishnan
2) C.V.Raman
3) B.C.Roy
4) A.P.J Abdul Kalam
5) Maulana Abul Kalam Azad

Answer: (5)

22.Which country has unveiled the world's biggest and heaviest gold coin, weighing 1,012 kilograms?

1) USA
2) UK
3) Qatar
4) Australia
5) Saudi Arabia

Answer: (4)

23.Which country has the world's largest uranium reserves (24% of the planet's known reserves)?

1) Australia
2) Russia
3) Namibia
4) Ukraine
5) Mongolia

Answer: (1)

24.According to the latest Forbes India 100 richest persons list who is the world's richest Indian with a net worth of $ 22.60 billion?

1) Mukesh Ambani
2) Lakshmi Mittal
3) Azim Premji
4) Shashi Ruia & Ravi Ruia
5) Savitri Jindal

Answer: (1)

25.Whose autobiography is titled "A Shot at History"?

1) Gagan Narang
2) Abhinav Bindra
3) Rahul Dravid
4) Manavjit Singh Sandhu
5) None of these

Answer: (2)

26.Megha Tropiques, the satellite that studies the patterns and dynamics of the monsoon was launched from Sriharikota in October 2011. It is a joint venture between India and which of the following countries?

1) Spain
2) Greece
3) France
4) Portugal
5) USA

Answer: (3)

27.Who was crowned the Miss World 2011 at the 61st edition of the Miss World pageant that was held in London in November 2011?

1) Ivian Sarcos (Venezuela)
2)Gwendoline Ruais (Philippines)
3) Amanda Perez (Puerto Rico)
4) Kanishtha Dhankhar (India)
5) None of these

Answer: (1)

28.Fed Cup is the premier team competition in women's tennis. Which country won the Fed Cup in November 2011?

1) Czech Republic
2) Russia
3) USA
4) Spain
5) Italy

Answer: (1)

29.Which of the following statements is not true with regard to Census 2011?

1)Census 2011 is the 15th Natio-nal Census since 1872 and the 7th after indePendence.
2)The population of India is 121.01 crores compared to the 2001 population of 102.87 crores. (An increase by 181 million)
3)Uttar Pradesh is the most populous state with 19.95 crores while Sikkim is the least populated state (6.07 lakhs)
4)India is now home to 17.5 percent of the world's population-compared to China which hosts 19.4 percent.
5)The literacy rate has increased from 64.83 percent in 2001 to 70.04 percent in 2011.

Answer: (5)
30. The Order of St. Andrew, Russia’s top medal was conferred on which of the following given personality recently?
1) Vladimir Putin 
2) Dmitry Medvedev 
3) Mikhail Gorbachev 
4) Boris Yeltsin
5) None 
Answer: (3)

Sunday, 6 November 2011


1. We read in the newspapers about the deregulation of the pricing of petroleum products by the Government of India. Consider the following outcomes of the above step:
A This will make petroleum products prices cheaper and the pricing system will become more transparent.
B. This will improve the financial health of the country's Oil Marketing Companies (OMCs) and contribute to fiscal consolidation
C. This will end the subsidy on petroleum products.
Which of the above statements holds correct?
a. Only A         
b. Only B         
c. Only B and C                       
d. Only A and C                      
e. None of these 
2. Which of the following committees has given its recommendations on "Financial inclusion"?
a. Vaghul Committee  
b. Raghuram Rajan Committee                      
 c. Rakesh Mohan Committee               
d. Kelkar Committee       
e. None of these
3. The agricultural census is done at which of the following intervals?          
a. There is no fixed term                      
b. Every year               
c. Once in 3 years        
d. Once in 10 years      
e. Once in 5 years
4. Development of watershed and dry land farming is the part of which of the following points of the Twenty point Programe of the Government of India?
a. Kisan Mitra              
b. Khadya Suraksha                 
c. Garibi Hatao                        
d. Jan Shakti                
e. None of these
5. The high rate growth of economy certainly reduces
a. Gender inequalities                          
b. Poverty                    
c. Population of a county                     
d. Flow of foreign investment                   
e. None of these

6.  In economic, it is generally believed that the main objective of a public sector financial company, like bank is to
a. Employ more and more people
b. Maximise total profits
c. Maximise total production
d. Provide financial services to the people across the country
e.  Sell goods at subsidized 
7. Whenever the RBI does some Open Market Operation transaction, it actually wishes to regulate which of the following?
a. Inflation only                                         
b. Liquidity in economy    
c. Borrowing powers of the banks       
d. Flow of foreign direct investment
e. None of these
8. What is Repo Rate?
a. It is the rate at which RBI sells government securities to banks.
b. It is the rate at which banks borrow rupees from RBI.
c. It is the rate at which RBI allows small loans in the market
d. It is the rate which is offered by banks to their most valued customers or prime customers
e. None of these
9. In a company, the use of price-sensitive corporate information by the company people to make gains or cover losses is known as
a. Insider trading          
b. Future trading          
c. Foreign trading         
d.  Stock trading                        
e. None of these
10. As per the instructions of the RBI, banks are required to give what percentage of their priority sector lending to weaker sections of the society?
b.25% .                        
c. 30%             
d. 35%                         
e. 40%

11. The process of the total valuation of the financial assets of a company is technically known as ' :
a. Market capitalization                        
b. Gross Domestic Product                  
c. Net wealth of the country    
d. Gross Domestic Resources    
e. None of these
12. Many a time, we read about rural indebtedness in various newspapers and magazines. What are the main causes of the rural indebtedness?
A  Poverty                  
B. Inability to repay loans                                                                                 
C. Zamindari System, which prevented farmers from owning the land
a. Only A        
b. Only B         
c. Both A and B                       
d. Only C         
e. All of these
13. Very often we read about Special Economic Zones (SEZs) in newspapers. What is the purpose of promoting SEZs in India?
A. They are established to promote exports.               
B. They are established to attract investments from foreign countries.
C They are established to help the poorest of the poor in India as the activities of these zones are reserved only for the poor and those living below the poverty line.
a. Only A         
b. Only B         
c. Only C         
d. Only A and B                      
e. None of these
14. Which of the following is the percentage up to which FDI in defence sector is allowed?
a. 26%                         
c. 31%             
e. None of these
15. The maximum amount of the total revenue earned by the Government of India comes from
a. Income Tax              
b. Customs Duty          
c. Excise Duty                         
d. Value Added Tax                
e. Corporate Tax
16. Which public sector bank celebrated its Platinum Jubilee in late 2010?
a. Dena Bank               
b. Bank of Maharashtra                       
c. Bank of Baroda       
d. Canara Bank                        
e.  None of these
17. Which of the following is not among the six infrastructure industries that comprise the "Core Sector"?
a. Crude oil                  
b. Petroleum refinery products                        
c. Chemicals and fertilizers      
d. Coal 
e.  All the above
18. Who among the following will the chairperson of the committee set up by the RBI on "Customer Services in Banks"?
a. YV Reddy                
b. Deepak Prakash                   
c. M Damodaran          
d. Subbarao                 
e. None of these
19. Which of the following is the full form of 'BRA" as used in banking industry?
a. Brazilian and Russian Association   
b. Banking Restructuring Act   
c. Borrowing Risk Assessment 
d. Banking Regulation Act                         
e. None of these
20. The Securities and Exchange Board of India has decided to allow _____ to visit SEBI Bhavan to help them learn about the capital market regulator. .
a. Students                   
b. Foreign investors                 
c. Tourists d. Press                   
d. Press            
e. None of these

21. Which state government has announced to undertake a detailed census of cancer patients in the state?
a. Delhi            
b. Haryana                   
c. Punjab          
d. Orissa          
e. None of these
22. The Central Government has revised wages of agricultural labourers under the Mahatma Gandhi National Rural Employment. The basic wage is revised once in
a. 2 Years        
b. 3 Years        
c. 4 Years        
d. 5 Years        
e. None of these
23. Which of the following cannot be called a Debt Instrument as referred in financial transactions?
a. Certificate of Deposits         
b. Bonds                      
c. Stocks                      
d. Commercial Papers  
e. Loans
24. Which of the following correctly describes sub-prime lending?
A. Lending to people with less than ideal credit status
B. Lending to people who are valued customers of the banks
C. Lending to those who are not regular customers of a bank
a. Only A         
b. Only B         
c. Only C         
d. Only A and B                      
e. None of these
25. Which of the following services provided by a bank in India is not liable for taxation for Service Tax as per existing laws?
a. Safe Deposit Lockers                                               
b. Merchant Banking Services             
c. Credit cards  
d. Discount earned on certain discounted bills        
e. None of these
26. For the revival of which of the following fertilizer units of the Fertilizer Corporation of India has the Steel Authority of India Limited been the given the go-ahead by the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) recently?
a. Burnpur                   
b. Sindri           
c. Rourkela                  
d. Bhilai           
e. None of these
27. According to the latest figures released by the Commerce Ministry. What Is the percentage growth of India's exports durina 2010 -11?
b.45.7 %          
c. 52 %                                    
d. 56.9 %         
e. None of these 
28. Telecom Commission, the apex decision-making body of the Department of Telecom has permitted Imposition of a uniform licence fee of _______ on all telecom operators.
a. 6%               
b. 6.6%            
c. 8.5%                        
e. None of these
29. Securities and Exchange Board of India (SEBI) has proposed to create regulations for alternative investment funds under the title 'SEBI (Alternative Investment Fund) Regulations'. With regard to this proposal, which of the following is/are not true?
a. SEBI made it optional for all types of private pools of capital or investment funds to seek registration with SEBI.
b. For PE funds, investments would be mainly in unlisted companies or companies proposed to be listed.
c. For infrastructure equity funds, minimum half of the investment would, have to be in equity of infrastructure projects/companies.
d. Only 1 and 2
e. None of these
30. Name the sports channel that has acquired the exclusive broadcast rights for Euro 2012 in the Indian subcontinent (India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal, Bhutan and Maldives) for `100 crore.
a. ESPN           
b. DD Sports                
c. Neo Sports               
d. Ten Sports         
e. None of these
31. NASA scientists have recently announced that they have found the first evidence of flowing water on which of the following planets.
a. Mars             
b. Jupiter                      
c. Mercury                   
d. Venus          
e. None of these
32. Italy approved a draft law banning women from wearing veils in public. Besides Italy which of the following nations have banned women from wearing veil in public?
a. India and Pakistan                
b. China and Afghanistan        
c. Belgium and France                                      
d. Bangladesh and Bhutan           
e. None of these
33. The Prime Ministers Economic Advisory Council headed by C Rangarajan has submitted its report on economy-"The Economic Outlook and the Review". Who among the following is not a member of it?
a. Suman K Bery         
b. Dr Sumitra Chaudhary         
c. M Govinda Rao       
d. BB Bhattacharya      
e. Dr KP Krishnan 
34. Which of the following departments of the Government of India has initiated the Public Bicycle Scheme for 10 cities under the Mission for Sustainable Habitat?
a. Rural Development Ministry                        
b. Urban Development Ministry                      
c. Environment Ministry 
d. Surface Transport Ministry                  
e. None of these
35. After allegations of bio-piracy complaints against US based multinational Monsanto with regard to Bt brinjal, for the hybrid research of which of the folio wing vegetable products is the National Biodiversity Authority of India (NBA) processing Monsanto's application?
a. Cauliflower              
b. Bittergourd               
c. Cabbage                   
d. Potato          
e. Onion
36. Consider the following negative impacts on the Indian economy in the context of the ongoing US debt crisis:
A. Adverse impact on Indian exports             
B. RBI will be forced to cut down interest rates
C. FDI flow will slow down.
a. Only A                     
b. Only A and B                                  
c. Only A and C           
d. All A, B and C         
e. None of the above
37. Name the Indian executive in the global credit rating agency Standard and Poor's under whose leadership the decision of the historic credit downgrade of the United States was taken and later he was forced to step down.
a. Sanjay Saini             
b. Karan Bhagat           
c. Rajat Gupta              
d. Devesh Sharma                    
e. None of these
38. Who has written the book The Financial inclusion: Imperative and Sustainable Approaches?'
a. Deepali Pant Joshi                
b. C Rangarajan           
c. M Damodaran          
d. Amartya Sen.                       
e. None of these
39. Who is the author of the book Last Man In Tower?
a. Jhumpa Lahiri          
b. Samit Basu               
c. Aravind Adiga         
d. Amit Chaudhary                  
e. None of these
40. Goldman Sachs; citing improvement in macroeconomic situation, has recently upgraded India's rating from 'underweight' to
a. Overweight                          
b. Market weight          
c. In-line                      
d. Underperformer       
e. Market outperformer

41. In which of the following states did the Sadar Hills District hood Demand Committee (SHDDC) recently impose an economic blockade in pursuance of their demand for a separate district?
a. Manipur       
b. Meghalaya               
c. Tripura         
d. Assam          
e. Arunachal Pradesh
42. In which of the following public sector companies has     the government recently offloaded its stake to mop up revenue to the tune of Rs.1,144 crores?
a. Indian Oil Corporation         
b. Rashtriya Ispat Nigam Limited         
c. Power Finance Corporation  
d. Hindustan Copper             
e. None of these
43. What is the revenue target from disinvestment in Central  public sector enterprises set in the Union Budget 2011-12?
a. Rs. 40,000 crore           
b. Rs. 50,000 crore           
c. Rs. 70,000 crore                       
d. Rs. 90,000 crore                      
e. None of these
44. In which of the following Western countries did large scale rioting take place in predominantly African and Caribbean neighbourhoods recently?
a. France          
b. Germany                  
c. Italy             
d. England       
e. None of these
45. PC Alexander, who died recently, was a veteran
a. Bureaucrat               
b. Nuclear scientist                  
c. Educationist                         
d. Environmentalist      
e. None of these
46. Who is the chairman of the National Commission for       Scheduled Castes?
a. Justice KG Balakrishnan      
b. Wajahat Habibullah             
c. Justice MN Rao        
d. PL Punia      
e. None of these
47. Justice Soumitra Sen, against whom impeachment proceedings have been initiated in the Parliament, is the judge of
a. Sikkim High Court               
b. Kamataka High Court                      
c. Calcutta High Court                                      
d. Guwahati High Court               
e. None of these
48. Name the chief of the three-member interlocution team on Kashmir which is to submit its report to the government shortly.
a. NM Ansari               
b. Rdha Kumar                        
c. Dileep Padgaonkar               
d. Karan Singh             
e. None of these
49. Who is the author of the book Through the Corridors of Power: Insider Story?
a. HNHaksar                
b. Brijesh Mishra         
c..CP Bhambhri                       
d. Kuldip Nayar                                  
e. PC Alexander
50 Which of the following states provides the Vishwakarma Contributory Pension Scheme to the labourers of 20 trades of the unorganized sector?
a. Uttar Pradesh           
b. Punjab         
c. Madhya Pradesh      
d. Bihar                       
1. b        2. b      3. e      4. a   5. b     6.  d   7.  b    8.  b    9.  a   10. a                          
11. a   12. e    13. d   14. a   15. c    16. b    17. c    18. c    19. d   20. a                          
21. c    22. d   23. c    24. a   25. c    26. b    27. d   28. c    29. c    30. c                           
31. a   32. c    33. d   34. b    35. e    36. c    37. d   38. a   39. c    40. b                           
41. a   42. c    43. a   44. d   45. a   46. d   47. c    48. c    49. e    50. e