Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts
Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts

Saturday, 16 January 2016

Top Scheme And Programme Launched By Narendra Modi Government

SNGovt SchemeDetails

Make in India

  • It was Launched on 25th September 2014Make In India.png
  • To make India a manufacturing hub.
  • Make in India is an initiative of the Government of India to encourage multinational, as well as domestic, companies to manufacture their products in India.
  • The major objective behind the initiative is to focus on job creation and skill enhancement in twenty-five sectors of the economy

Digital India

  • Launched on 1st July 2015
  • To transform India’s economyPrime Minister Narendra Modi at the stage for Digital India Dinner.jpg
  • Digital India has three core components.
These include:
  • The creation of digital infrastructure
  • Delivering services digitally
  • Digital literacy

Skill India

  •  Launched on 15th July 2015)
  • To create jobs for youth of the Country
  • Skill Development in Youth
  • Making Skill available to All Youth of India

Smart Cities

  • Launched on 29th April 2015
  • In first Government of india Will Develop 100 Smart cities in India
  • Under this Scheme Cities from all States Are Selected

Unearthen Black Money

  •  Bill Passed on 14th May 2015
  • Disclosing Black Money
  • Punishment for The Black Money holders

Namami Gange

  •  Namami Gange Project or Namami Ganga Yojana is an ambitious Union Government Project which integrates the efforts to clean and protect the Ganga river in a comprehensive manner.
  • It its maiden budget, the government announced Rs. 2037 Crore towards this mission.
  • The project is officially known as Integrated Ganga Conservation Mission project or ‘Namami Ganga Yojana’.
  • This project aims at Ganga Rejuvenation by combining the existing ongoing efforts and planning under it to create a concrete action plan for future.

Swachh Bharat Abhiyan

  • Launched on 2nd October 2014)
  • To have clean India by 2nd October 2019Swachh Bharat Abhiyan logo.jpg
  • Eliminate open defecation by constructing toilets for households, communities
  • Eradicate manual scavenging
  • Introduce modern and scientific municipal solid waste management practices
  • Enable private sector participation in the sanitation sector
  • Change people’s attitudes to sanitation and create awareness

Swadesh Darshan

  •  Integrated Development of Theme Based Buddhist tourist circuit

Sukanya Samridhi Account

  •  Launched on 22nd January 2015
  • The scheme was launched by Prime Minister Narendra Modi on 22 January 2015 as a part of the Beti Bachao, Beti Padhao campaign.
  • The scheme currently provides an interest rate of 9.2% and tax benefits.
  • The account can be opened at any India Post office or a branch of some authorised commercial banks

Bal swachh mission

  •  Launched on 14th November 2014)
  • Awareness about the cleanliness of the children

Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

  • Launched on 28th August 2014 )
  • To give financial services to weaker section of society.

Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana

  •  Launched on 9th May 2015
  • Eligibility: Available to people in age group 18 to 70 years with bank account.
  • Premium:  Rs.12 per annum.
  • Payment Mode: The premium will be directly auto-debited by the bank from the subscribers account. This is the only mode available.
  • Risk Coverage:  For accidental death and full disability – Rs.2 Lakh and for partial disability – Rs.1 Lakh.
  • Eligibility: Any person having a bank account and Aadhaar number linked to the bank account can give a simple form to the bank every year before 1st of June in order to join the scheme.  Name of nominee to be given in the form.

Beti Bachao Beti Padhao Yojana

  •  (Launched on 22nd January 2015)-To generate awareness of welfare service meants for girl child and women.

Atal Pension Scheme

  • (Launched on 9th May 2015)-for unorganised sector ‘s workers

HRIDAY (National Heritage City Development and Augmentation Yojana) scheme

  • (Launched on 21st January 2015)-To develop heritage cities.

Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana

  •  (Launched on 9th May 2015)-Life insurance scheme by Government

MUDRA Bank Yojana

  • (Launched on 8th April 2015) to provide up to 10 lakh to small entrepreneur.

Krishi Amani Bima Yojana

  • Scheme for farmer

Pradhan Mantri Gram Sinchai Yojana

  • To provide water to all field in the Country.

Pradhan Mantri Sansad Adarsh Gram Yojana

  • (Launched on 11th October 2014)-Each MP to develop three villages by 2019.

Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana

  • (Launched on 25th September 2014)- To provide employmentto youth residing in rural area.

Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana

  • To provide power(electricity) to rural area of the country.

Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana

  •  Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana is a special social security scheme which includes Pension and Life Insurance, introduced by Ministry of Overseas Indian Affairs for the overseas Indian workers in possession of Emigration Check Required (ECR) passports.
  • It is a voluntary scheme designed to help workers to meet their three financial needs: saving for retirement, saving for their return and resettlement, and providing free life insurance offering coverage for death from natural causes.

Indradanush Scheme

  • (Launched on 25th December 2014)

Soil Health Card Scheme

  •  Soil Health Card Scheme is a scheme launched by the Government of India in February 2015.
  • Under the scheme, the government plans to issue soil cards to farmers which will carry crop-wise recommendations of nutrients and fertilisers required for the individual farms to help farmers to improve productivity through judicious use of inputs.Prime Minister Narendra Modi launching the Soil Health Card scheme in Suratgarh, Rajasthan.jpg
  • All soil samples are to be tested in various soil testing labs across the country.
  • Thereafter the experts will analyse the strength and weaknesses (micro-nutrients deficiency) of the soil and suggest measures to deal with it.
  • The result and suggestion will be displayed in the cards.
  • The government plans to issue the cards to 14 crore farmers

Rani Laxmi Bai Pension scheme

  • For victims of Muzazafar nagar riot.

Udaan Scheme

  • To provide skill to youth of India.

Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

  •  The Mission aims at development of rural growth clusters which have latent potential for growth, in all States and UTs, which would trigger overall development in the region.
  • These clusters would be developed by provisioning of economic activities, developing skills & local entrepreneurship and providing infrastructure amenities.
  • The Rurban Mission will thus develop a cluster of Smart Villages.

Pandit Deendayal Upadhyay Shramev Jayate Karyakram

  • (Launched on 16th October 2014)

Kisan Vikas Patra

  •  (Relaunched in 2014) – Saving certificate Scheme


  • Atal Mission for Rejuvenation and Urban Development (earlier name JNNURM)


  • Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual Augmentation-To improve the infrastructure at pilgrimage places.

Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

  •  The Union Cabinet has approved Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
  • It is a new crop insurance scheme to boost farming sector in the country.
  • It is farmers’ welfare scheme
  • The Scheme aims to reduce the premium burden on farmers and ensure early settlement of crop Insurance claim for the full insured sum.We Will cover this Scheme In details in Separate Article 

Friday, 15 January 2016

Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi  approved the New Crop Insurance Scheme,‘Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana’ to boost the agricultural sector.
The theme of the Scheme is One Nation – One Scheme. In this, all shortcomings and weaknesses of all previous schemes were removed and incorporated with the best features of all schemes.
 Highlights of the scheme are:
• Farmers will pay a uniform premium of only 2 percent for all Kharif crops and 1.5% for all Rabi crops.
• In case of annual commercial and horticultural crops, farmers will pay a premium of only 5 percent. The balance premium, after farmers paying the premium at very low rate, will be paid by the Government to provide full insured amount to the farmers against crop loss on account of natural calamities.
• There will not be any upper limit on Government subsidy. Even if balance premium is 90%, it will be borne by the Government.
• Earlier, there was a provision of capping the premium rate which resulted in low claims being paid to farmers. This capping limited the Government outgo on the premium subsidy. Now, this capping was removed and farmers will get full sum insured without any reduction against their claim.
• The usage of technology will be encouraged to a great extent. Smart phones will be used to capture and upload data of crop cutting to reduce the delays in claim payment to farmers. Remote sensing will be used to reduce the number of crop cutting experiments.

Sunday, 9 August 2015

Questionnaire on Union Budget 2015-16

1. In the Union Budget, rate of Service Tax was hiked from 12% to ____ - 14%
2. In the Union Budget 2015-16, Fiscal deficit seen at how much per cent of GDP in 2015/16? - 3.9 %
3. How much amount has been allocated to the Rural Infrastructure Development Bank in the Union Budget 2015-16? - Rs. 25,000 crore
4. According to the Union Budget, two new IIM will be opened in which of the following states? -Jammu & Kashmir and Andhra Pradesh
5. According to the Union Budget 2015-16, Non-Banking Financial Companies (NBFCs) registered with Reserve Bank of India (RBI) above _______ will be now considered as financial institutions? - Rs. 5,000 crore
6. How much amount has been allocated for Rural Employment Guarantee Scheme in the Union Budget 2015-16? - 346.99 billion rupees
7. How much amount has been allocated to Defence sector in the Union Budget 2015-16? - Rs. 2,46,726 crore
8. According to the Union Budget, how much per cent of Revenue Deficit to be seen in 2015-16? - 2.8%
9. According to the Union Budget 2015-16, how much per cent, rate of corporate tax will be reduced over next four years? - 25%
10. According to the Union Budget 2015-16, now details of PAN has to mentioned compulsory for transactions for more than _____.- Rs. 1 lakh
11. In the Union Budget 2015-16, increase in the limit of health insurance premium from current Rs 15,000 to ____.Rs. 25,000
12. How much amount has been allocated for micro-irrigation watershed projects in the Union Budget 2015-16? - Rs. 5,300 Crore
13. How much amount has been allocated to Infrastructure sector in the Union Budget 2015-16? - Rs. 70,000 crore
14. According to the Union Budget 2015-16, Visa on arrival for how many countries? – 150
15. According to the Union Budget, Centre of film production, animation and gaming to come up in _____. AP
16. On which date Union Budget 2015-16 was presented in Parliament? - 28 February 2015
17. Name the Union Finance Minister who presented the Union Budget 2015-16 in Parliament? - Arun Jaitley
18. Personal Income Tax limit was not changed in Union Budget 2015-16. What is the present Personal I-T exemption limit? - Rs 2.5 lakh
19. Health Insurance Premium deduction hiked from Rs. 15,000 to?- Rs. 25,000 (for senior citizens to Rs. 30,000)
20. Transport allowance exemption hiked to Rs. 1,600, from ____ per month? - Rs.800
21. PAN card is must for all purchase above ______ rupees as proposed in Budget 2015-16? - Rs. 1 lakh
22. An additional _____% surcharge on people earning over Rs. 1 cr was put forth in the budget 2015-16? - 2%
23. What change was made in the Wealth tax? - Wealth tax abolished
24. DTC was dropped in the Budget 2015-16. Expand DTC? - Direct Taxes Code
25. Corporate tax to be reduced from 30% to ___ over next four years? - 25%
26. Mudra banks to be established with capital of Rs.___ crore?- 20000
27. Rs. ____ deduction for contribution to New Pension Scheme?- Rs. 50,000
28. GAAR implementation deferred by 2 years to? - April 2017
29. Service Tax rate hiked to ___% from 12.36%? - 14%
30. Tax free bonds were proposed in budget for? - Roads, railways, irrigation project

Tuesday, 23 December 2014

General Awareness Practice Questions

1.    What is the full form of IFSC ?
A:    Indian Financial System code

2.    Commercial Paper can be issued for a maximum period of ?
A:    365 days

3.    The Mutual funds in India follow accounting standards laid by ?
A:    SEBI

4.    SBI launched minor a/c for children above 10 years named as ?
A:    PehliUdaan

5.    Who is the winner of Man BookerPrize 2014 ?
A:    Richard Flanagan

6.    Who is appointed as Secretary, Economic Affairs ?
A:    RajivMehrishi 

7.    There are how many digits in MICR ?
A:    9

8.    Who has been conferred with the Best Central Bank Governor award for 2014 by Euromoney magazine during October 2014?
A:    RaghuramRajan, RBI Governor

9.    PradhanMantri Jan DhanYojana (PMJDY) provides  accidental insurance benefit of?
A:    Rs. 1 lakh

10.    SainaNehwala is related to which game?
A:    Badminton

11.    Capital of Malaysia ?
A:      Kuala Lumpur

12.    International Labour Organization headquarters?
A:      Geneva, Switzerland

13.    Who is the author of the book "The Oath of the Vayuputras"?
A:      AmishTripathi

14.    Which airlines announced to purchase 250 airbus aeroplanes?
A:      Indigo

15.    Under PMJDY, how many bank accounts are opened?
A:     About 7 Crores 

Tuesday, 9 September 2014

India slips to 62nd spot in effective stock market regulation ranking

Indian capital markets may be riding high on positive investor sentiments, but the latest report by World Economic Forum (WEF) shows that the country has plunged 35 places to 62nd rank in terms of effective regulation of the stock exchanges.

The country, last year, stood at the 27th spot for effective regulation and supervision of securities exchanges.

South Africa is on the top followed by Finland, Hong Kong SAR, Luxembourg and Singapore in this category, says the report.

Besides, neighbouring countries Pakistan and China are also placed at a better position than India on the parameters at 51 and 58 positions, respectively.

Note: i. The findings are part of WEF’s Global Competitiveness report 2014-15, where India has been ranked among 144 countries across the globe.
ii. The performance review was based on 12 pillars, including development of the financial markets. A value of 1 for regulation of exchanges implies ‘not at all effective’ while 7 represents ‘extremely effective’.

Sunday, 17 August 2014


1. KYC norms are liberalised in case of following account:
a) Current Account 

b) Savings Account 
c) Term Deposit Account
d) No Frills Account 

e) None of the above

2. The National Social Security Fund (NSSF) helps which of the following groups of society?
a) Bank employees 

b) Central government employees
c) Workers in the unorganized sector 

d) Workers in the textile industry
e) Women employees

3. Regional Rural Banks have been set up with the basic objective of:
a) Providing credit to semi-urban and urban population
b) Providing deposits facilities to farmers
c) Providing credit and deposit facilities to rural areas
d) Providing credit, deposit and other banking facilities to people in rural areas
e) None of the above

4. Which of the following deposits do not attract TDS?
a) Fixed Deposits 

b) Deposits Reinvestment 
c) Flexi Deposits
d) Call Deposits 

e) Recurring Deposits

5. Which of the following tools is used by the RBI to control credit and monetary situations of the markets?
a) RTGS 

b) ECS 
c) NEFT 
d) CRR 
e) Balance of trade

6. The Cash Reserve Ratio is to be maintained by Commercial Banks in the form of?
a) Cash in hand at branches 

b) Balance with other banks
c) Balance in a special account with RBI 

d) Funds in the currency chest
e) All of the above

7. Regional Rural Banks are classified as?
a) subsidiaries of NABARD 

b) subsidiaries of the sponsor banks
c) scheduled commercial banks 

d) All of the above 
e) None of the above

8. Foreign exchange reserves of India are kept in the custody of which of the following?
a) International Bank for Reconstruction and Development
b) Reserve Bank of India 

c) State Bank of India
d) International Monetary Fund 

e) Government Treasury

9. A Hire-purchase contract is a -
a) Contract of bailment 

b) Contract of sale
c) Contract of bailment followed by contract of sale
d) Contract of lease followed by contract of bailment
e) None of these

10. Which of the following Act defines the age of a minor?
a) Section 25 of N.I. Act 

b) Section 33 of Contract Act
c) Section 54 of Partnership Act 

d) Section 3 of Indian Majority Act
e) None of these

11. The objective(s) of SLR is/are:
a) To ensure that Banks remain solvent
b) To increase volumes in Government securities.
c) To regulate expansion of Credit
d) All of the above 

e) None of these

12. What is the amount of capital that RBI is tentatively proposing to provide to the Public Sector Banks this year, to meet its capital adequacy requirement as per Basel III norms ?
a) Rs.11,200 cr 

b) Rs.20,000 cr 
c) Rs.12,200 cr
d) Rs.13,200 cr 

e) None of the above

13. Decrease of CRR & SLR has the effect of:
a) Decreasing Credit creation 

b) Increasing Credit creation
c) Increasing purchasing power of money 

d) All of the above
e) None of the above

14. Which of the following Acts has specially been enacted to help banks deal with bad loans?
a) Negotiable Instrument Act 

b) Banking Regulation Act

d) Companies Act 
e) Offshore Banking Act

15. _____ provides Clearing House facilities for netting of payments and security delivery?
a) Primary dealers 

b) Banks 
c) Stock exchanges
d) All of the above 

e) None of these

16. Which of the following cities are tentatively selected by RBI to launch Rs 10/- plastic notes?
a) Shimla b) Kochi 

c) Mysore
d) Jaipur and Bhubaneswar 

e) All of the above places

17. Depositories hold shares in ______form:
a) Physical b) Dematerialized 

c) Either a or b
d) Both a and b 

e) None of these

18. Current Account can be opened by?
a) Any Company registered under ROC Act 1956
b) Partnership Firms 

c) Sole Proprietor
d) Any Individual or joint individual 

e) All of these

19. Zero coupon bonds are those ________:
a) Which do not make a periodical coupon payment
b) These bonds are bought for less than their face value (at a discount).
c) Are mostly issued in auctions by Treasury.
d) All of the above
e) None of these

20. Name the first State Cooperative Bank in India which started its own 'RuPay' ATM-cum-Debit Card?
a) Andhra Pradesh State Cooperative Bank in Hyderabad
b) Himachal State Cooperative Bank in Shimla
c) The Andaman and Nicobar State Co-operative Bank Ltd.
d) The Bihar State Co-operative Bank Ltd
e) Jharkhand State Co-operative Bank

21. Finance Ministry has asked all Public Sector Banks to improve their ________ portfolio to 40%?
a) Fixed Deposits 

b) Recurring Deposits 
c) Flexi Deposits
d) CASA Deposits 

e) None of the above

22. The Credit Guarantee Fund (CGTMSE) Scheme covers?
a) Only term loans 

b) Only working capital 
c) Both a and b
d) All Type of Fund based & Non Fund based credit facility
e) None of these

23. RBI directed Banks not to levy penalty on individual borrowers for pre-payment of floating rate term loans. This term loans include?
a) Housing Loan 

b) Vehicle Loan 
c) Personal Loan
d) Only a &b 

e) All a, b and c

24. The Difference between Gross Domestic Product and Net Domestic Product is?
a) Government Revenue 

b) Net Indirect Tax (Indirect Tax Subsidy)
c) Consumption of fixed Capital 

d) Net Capital Formation
e) None of these

25. Recently, the RBI has recognized Micro Finance Institution Network (MFIN), as the Self Regulatory organization for NBFC-MFIs. The decision was taken by RBI based on the recommendations made by which committee?
a) Y H Malegam committee 

b) Parthasarthi Shome committee
c) Chakrabharthy committee 

d) Khan committee 
e) None of these

26. Where is the headquarter of Association of South East Asian Nations (ASEAN) located?
a) Jakarta b) Singapore 

c) Kathmandu 
d) Bangkok 
e) None of these

27. World Bank was established in the year?
a) 1943 

b) 1944 
c) 1945 
d) 1946 
e) None of these

28. Through which of the following the funds to the projects aided by the World Bank and the International Monetary Fund (IMF) are distributed?
a) Regional Branches of RBI 

c) Integrated Rural Development Programme
d) Agriculture Corporation Refinance and Development 

e) Ministry of Finance

29. QFI stands for:
a) Qualified Financial Investor 

b) Qualified Foreign Investor
c) Qualitative Financial Investment 

d) All of the above 
e) None of the above

30. Which of the following is NOT a part of India's Money Market?
a) Bill Market 

b) Call Money Market c) Banks
d) Mutual Funds 

e) Indian Gold Council

31. Exim Bank is planning to set up a Project Development Company (PDC) in Africa along with:
a) State Bank of India 

b) IL&FS 
c) African Development Bank
d) Only a & b 

e) a, b & c

32. Department of Economic Affairs is part of which of the following Ministries?
a) Ministry of Home Affairs
b) Ministry of Planning
c) Ministry of Finance
d) Ministry of Heavy Industries & Public Enterprises
e) Ministry of Rural Development

33. Which of the following is a Fixed Asset?
a) Goodwill 

b) Land & Building c) Cash
d) All of the above 

e) None of the above

34. What is the full form of LAF, the term used in banking world very frequently?
a) Legal Adjournment Formality 

b) Liquid Advance & Finance
c) Liquidity Adjustment Facility 

d) Late Arrival of Finance
e) Local Advance Finance

35. Recently, which among the following banks has organized "The Banking and Economics Conclave 2014" a national level banking conclave for the first time?
a) State Bank of India 

b) Canara Bank 
c) State Bank of Mysore
d) Vijaya Bank 

e) None of these

36. Takehiko Nakao is the president of which of the following organization?
a) OPEC 

b) African Union 
c) IMF 
d) WTO 
e) ADB

37. Net worth of business means:
a) Equity capital 

b) Total asset c) Fixed asset
d) Total asset - total liability 

e) None of the above

38. Insurance cover for bank deposits in our country is provided by?
a) SBI 

b) Government of India 
d) GIC 

e) None of these

39. Who among the following can invest in capital markets in India through Portfolio Investment?
1. Non Resident Indians (NRIs) 

2. Foreign Institutional Investments (FIIs)
3. Persons of Indian Origins (PIO)
Choose the correct answer from the option given below?
a) Only 1 & 2 

b) Only 2 & 3 
c) Only 1 & 3
d) 1, 2 & 3 

e) None of the above

40. Which of the following is NOT a Scheduled Commercial Bank?
a) HDFC Bank 

b) Axis Bank 
c) IDBI Bank

e) SBI

1) d 2) c 3) d 4) e 5) d 6) c 7) c 8) b 9) c 10) d 

11) d 12) b 13) b 14) c 15) c 16) e 17. b 18) e 19) d 20) b 
21) d 22) d 23) e 24) d 25) a 26) a 27) b 28) d 29) b 30) e 
31) e 32) c 33) b 34) c 35) a 36) e 37) d 38) c 39) d 40) d

Sunday, 20 October 2013

General Awareness Practice Questions

1. Recently who received the Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation?
1) Angela Merkel of Germany
2) Ellen Johnson Sirleaf of Liberia
3) Brigalia Bam of South Africa
4) Azim Premji of India
5) None of above

2. Loans to poor people by banks have many limitations including lack of security and high operating cost. So to help them which type of finance system developed?
1) Ponzi schemes
2) Micro Finance System
3) Money Laundering Schemes
4) Money tampering finance
5) Super vision Finance

3. The following statements are related to Micro Finance system. Locate the wrong option.
1) It provides micro credit having scope for small savings and remittance of funds
2) It based on the principle of livelihood creation
3) The livelihood mission means engaging in activities in a routine fashion to generate cash or non-cash income
4) High volumes of low transactions done through this system
5) None

4. Who introduced the concept of Microfinance in Bangladesh in the form of the "Grameen Bank"? He is the Nobel laureate known by many as the "father of microfinance systems''.
1) C.D.Deshmuck
2) Amartya Sen
3) Muhammad Yunus
 4) Sheik Hassena
5) Muzibaer Rehman

5. The beneficiaries of Micro finance business is?
1) Land less labour
2) Marginal farmers
3) Vendors in the small markets
4) Hawkers
5) All of above

6. Salustiano Sanchez is the?
1) Highest goal maker in SAAF foot ball contest
2) First pilot of C-17 transport aircraft carrier
3) Japan prime minister visiting USA for Arms Reduction Talks
4) World oldest man recently died
5) None

7. The Micro Finance Institutions (MFI) differ from one another in terms of?
1) Product offering
2) Loan repayment structure
3) Product offerings
4) Legal structure
5) All of above

8. Indian Micro Finance Institutes (MFI) usually adopt the group-based lending models, which are of two types, SHG model and JLG model. SHG means Self Help Group and JLG means?
1) Joint Liability Game
2) Josh Liability Group
3) Joint Loan Group
4) Joint Liability Group
5) None

9. To control high rate interest rates, coercive collections and illegal insurance practices by the Micro Finance Institutes, Andhra Pradesh government passed Andhra Pradesh Microfinance Institutions (Regulation of Money Lending) Act in?
1) 2013
2) 2005
3) 2007
4) 2009
5) 2011

10. In the Not-For-profit Micro Finance Institutes, which among the following are included?
1) Societies
2) Public Trusts
3) Non-profit companies
4) All of above
5) None

11. One of the delivery channel for Micro Finance is SHG model. SHG means?
1) Soar Help Group
2) Sake Help Group
3) Self Hope Group
4) Store Help Group
5) Self Help Group

12. Co-operatives registered under state or National Acts and MACS come under Mutual benefit MFIs. MACS means?
1) Moral-Aided Co-operative Societies
2) Mint-Aided Co-operative Societies
3) Mutually-Aided Co-operative Societies
4) Mutually-Aided Co-ordinate Societies
5) None

13. Non-banking financial companies, producer companies and LAB come under the category of For-Profit -MFIs. LAB means?
1) Loan Area Banks
2) Legal Area Banks
3) Local Axis Banks
4) Local Area Banks
5) None

14. SKS Microfinance Ltd, the only listed micro lender in the country founded by?
1) Sudipa Sen
2) M.B.N.Rao
3) Kunal Ghosh
4) Vikram Akula
5) None

15. Who launched an 'India Microfinance Platform', a portal on microfinance activities across the country, with the assistance of World bank funds on 28 June 2013?
1) SBI
4) Exim Bank

16. SIDBI related statements are given. Pick the wrong statement.
1) SIDBI means Small Industries Development Bank of India
2) It was established on April 2, 1990
3) It is the principal financial institution for the promotion, financing and development of industry in the small scale sector
4) Its head office is in Hyderabad
5) None

17. Chairman of SIDBI is?
1) S.K.Roy
2) T.C.A. Ranganathan
3) Sushil Muhnot
4) U.K.Sinha
5) Rahul Khullar

18. Which committee has recommended creation of a separate category of NBFCs operating in the microfinance sector to be designated as NBFC-MFIs (Non-Banking Finance Company - Micro Finance Institutes)?
1) C. Ranga Rajan
2) Chandra Sekhar
3) Y. H. Malegam
4) Tarapore
5) R.K. Sundaram

19. Recommendations of Malegam committee on Micro Finance Sector do not include ...
1) MFI should not charge more than 24 % of its disbursed loans.
2) Processing fee on the loan amount must not be more than 1%.
3) margin of interest to be not more than 20 percent.
4) MFIs should lend to an individual borrower only as a member of a JLG and should have the responsibility of ensuring that the borrower is not a member of another JLG.
5) Bank advances to MFIs should continue to enjoy 'priority sector lending' status.

20. On 9 October 2013 RBI announced set up a Technical Committee under the chairman ship of ............ to examine the feasibility of encrypted SMS-based fund transfers.
1) Anand Sinha
2) Raghu Ram Rajan
3) Urjith Patel
4) Pandu Ranga
5) Sambamurthy

21. State Bank of India first woman Chair person is?
1) Shubhalakshmi Panse
2) Chanda Kocchar
3) Nainal Lal Kidwai
4) Arundhati Bhattacharya
5) None

22. In order to invite more foreign exchange, the government of India intends to allow the banks to offer ......... as declared on 30 September 2013.
1) overburdened bonds
2) roll chunk bonds
3) euro facilitation bonds
4) quasi-sovereign bonds
5) None

23. Which member of the world bank group launched the Indian rupee denominated bond, may be the first step towards internationalization of the Indian currency?
2) IDA
3) IFC
5) IMF

24. On 3 October 2013, CCEA approved the Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) for reforming .........
1) Primary education
2) Mid school education
3) Technical education
4) Distance education
5) Higher education

25. Details of current account deficit (CAD) given. Pick the wrong option.
1) CAD of first quarter of 2013-14 registered at 4.9 per cent of GDP.
2) High imports of gold and oil largely led to a worsening of the deficit.
3) 4.4 % CAD registered in the corresponding Q 1 of the previous financial year.
4) By 2014-15, CAD will be reduced to 3.0% as per the statement of FM in the Budget 2013-14.
5) None

26. On 17 September 2013, the Customs Duty on Articles of Jewellery and of Goldsmiths' or Silversmiths' Wares revised from 10 % to ...
1) 36 %
2) 24 %
3) 20%
4) 18%
5) 15%

27. FIU has begun a probe into the transactions of investors and owners of crisis-ridden National Spot Exchange Limited (NSEL). FIU means?
1) Financial Intelligence Unit
2) Financial Insurance Unit
3) First Intelligence Unit
4) Financial Inject Unit
5) None

28. National Spot Exchange Limited promoted by?
1) Rana Kapoor
2) Chanda Kochhar
3) Raja Promod
4) Jignesh Sha
5) None

29. New class of Foreign Portfolio Investor (FPI) regulations given by SEBI on 5 Oct 2013. Locate the wrong option.
1) KYC (Know Your Client) requirements and other registration procedures would be much simpler for FPIs compared to current practices.
2) SEBI grants permanent registration to them compare to current practice of granting approvals for one year or five years.
3) All existing FIIs (Foreign Institutional Investors) their Sub Accounts and QFI (Qualified Foreign Investors) will be eventually merged into this new investor class to be known as FPIs.
4) FPI not allowed from USA.
5) FPIs would be allowed to invest across a host of the capital market segments, including in shares, debentures, warrants, mutual funds, collective investment schemes, derivatives, treasury bills and government securities.

30. Who is the Chairman of Competition Commission of India?
1) K.Subramanyam
2) D.Subba Rao
3) Ashok Chawla
4) U.K.Sinha
5) Yogesh Agarwal

31. Annual Plenary Meetings of IMF and World Bank on 11th and 12th October, 2013 held at ........
1) Washington D.C
2) Rome
3) London
4) Paris
5) Manila

32. 11th India-ASEAN summit began in .......
1) Brunei
2) Indonesia
3) Japan
4) Singapore
5) Philippines

33. Which Indian Batsman was appointed as the brand ambassador of Border Security Force?
1) Sachin Tendulkar
2) Yuvraj Singh
3) Virat Kohli
4) V.V.S.Laxman
5) Sunil Gavaskar

34. Nobel Prize in Literature 2013 conferred on Alice Munro. She belongs to ........
1) Israel
2) Ireland
3) USA
4) Canada
5) UK

35. India and which country decided to observe year 2014 as the year of Friendly Exchanges?
1) Indonesia
2) Pakistan
3) France
4) China
5) Maldives

36. Which Chinese politician has been recently gets life sentence on graft charges?
1) Li Keqiang
2) Xi Jinping
3) Bo Xila
4) Zhang Dejiang
5) None

37. Which party got more seats in Northern Provincial Elections of Sri Lanka?
1) United Progressive Tamil Alliance (UPTA)
2) Liberation of Tamil Tigers Eelam (LTTE)
3) Tamil National Alliance (TNA)
4) United People's Freedom Alliance (UPFA)
5) None

38. Who is the chairman of National Integration Council?
1) Loksabha Speaker
2) Rajyasabha Deputy Chairman
3) Prime Minister
4) Supreme Court Chief Justice
5) None

1-3, 2-2, 3-5, 4-3, 5-5, 6-4, 7-5, 8-4, 9-5, 10-4
11-5, 12-3, 13-4, 14-4, 15-3, 16-4, 17-3, 18-3, 19-3, 20-5
21-4, 22-4, 23-3, 24-5, 25-4, 26-5, 27-1, 28-4, 29-4, 30-3
31-1, 32-1, 33-3, 34-4, 35-4, 36-3, 37-3, 38-3

Tuesday, 27 August 2013


1. Habiba Sarobi recently conferred with....
1) Bharat Ratna
2) Noble Award for Peace
3) Ramon Magsaysay Award
4) Templeton Prize
5) None

2. First full pledged legislation to allow the formation of Co-operative Societies is .......
1) Co-operative Credit Societies Act, 1904
2) Co-operative Credit Societies Act, 1912
3) Co-operative Credit Societies Act, 1911
4) Co-operative Credit Societies Act, 1971
5) None

3. The first Act to pass to pave the establishment of Co-operative banks -
1) Co-operative Credit Societies Act, 1922
2) Co-operative Credit Societies Act, 1924
3) Co-operative Credit Societies Act, 1972
4) Co-operative Credit Societies Act, 1951
5) Co-operative Credit Societies Act, 1912

4. Which committee was appointed in 1944 to give recommendations to improve co-operative movement?
1) Hilton-young
2) Radhakrishnan
3) MacLagan
4) Rodgers
5) None

5. Which sector is the major beneficiary of Cooperative banking system till 1969?
1) Education
2) Service
3) Agriculture
4) Export
5) Industrial

6. Indian Co-operative Bank system is ........
1) Unicameral
2) Semi Federal
3) Less Federal
4) Federal
5) Autocrat

7. On 13 April 2013, RBI decided to cancel the licenses of 26 loss-making co-operative banks as they got losses. Majority of them are in .....
1) AP
2) MP
3) Karnataka
4) Rajasthan
5) UP

8. ......... is the apex of the three-tier co-operative structure in India.
1) District Central Co-operative banks
2) Union Co-operative banks
3) District Co-operative banks
4) State Co-operative banks
5) None

9. Which bank finance, coordinate and control the working of District Central Co-operative Banks in the states?
1) National Co-operative Bank
2) Primary Co-operative Bank
3) State Co-operative Bank
4) Lower Development Bank
5) None

10. State Co-operative Banks (SCB) usually lend .......
1) District Central Co-operative Banks
2) Primary Co-operative banks
3) to individuals in exceptional cases
4) All of above
5) None

11. Capital of State Co-operative Banks (SCB) mobilized from ........
1) Members of District Central Co-operative Banks
2) Members of Primary Cooperative banks
3) 1 & 2
4) Only (1)
5) None

12. The external lending agencies to State Cooperative Banks (SCB) are ......
2) Development Banks
3) State Government
4) Financial institutes
5) All of above

13. ........ is the intermediate rung in the threetier Co-operative Credit structure.
1) Primary Co-operative Banks
2) State Co-operative Banks
3) National Co-operative Banks
4) District Central Co-operative Banks
5) None

14. The funds of District Central Co-operative Banks arisen from ..........
1) NABARD lending
2) State government
3) Affiliated Co-operative societies
4) Funds from State Co-operative Banks
5) All of above

15. Gross level of arms of the short term cooperative credit structure is ........
1) District Central Co-operative banks
2) Primary Agricultural Credit Society
3) State Co-operative Banks
4) National Co-operative Banks
5) None

16. The functions of Primary Agricultural Credit Society is .......
1) lending
2) mortgage
3) pledge
4) accepting deposits
5) All of above

17. Primary Urban Co-operative banks established with the aim of giving delivering banking services in .... areas.
1) Urban
2) Rural
3) Metro
4) Villages
5) None

18. By which date, the Urban Co-operative banks must implement CBS facility in all its branches as per the order of RBI on 13 March 2013?
1) 31 October 2013
2) 31 December 2013
3) 31 January 2014
4) 31 August 2013
5) None

19. The recent actions/ orders of RBI to control Co-operative banks given. Pick the correct one.
1) Customers of Pune-based Rupee Cooperative Bank restricted by limiting the amount of money that depositors can withdraw up to Rs.1000 only. It is pune based bank.
2) On 5 March 2013, RBI asked Urban Cooperative Banks (UCBs) to take necessary steps to ensure smooth transition to new international accounting norms IFRS from April 2014.
3) Amanath Co-operative Bank can conduct a financial transaction of not more than Rs.1,000 per account a day as per the directions of RBI on 7 April 2013. It is Karnataka based bank.
4) On 8 January 2013, RBI notified that all co-operative banks should not issued cobranded ATM cards without approval of RBI.
5) All of above

20. Primary Urban Co-operative Banks norms reviewed on the recommendations of ....... committee.
1) K.Madhava Rao
2) N.Laxaman Sinha
3) Vedanarayana
4) Sacchindananda
5) None

21. Probe against the chairman and directors of Gurusiddheshwar Urban Co-operative Bank started on 19th July 2013. It is in ...
1) Hublli
2) Hyderabad
3) Pune
4) New Delhi
5) Lucknow

22. Which is India's largest co-operative bank in India looking to acquire the Pune-based Rupee Co-operative Bank?
1) Mahesh Co-operative bank
2) Mandavi Co-operative bank
3) Saraswat Co-operative bank
4) Lucknow Co-operative bank
5) None

23. In an effort to defend rupee, the Union government proposed to hike in the foreign investment limit in government debt by .....
1) $ 6 billion
2) $ 8 billion
3) $ 9 billion
4) $ 5 billion
5) $10 billion

24. Who heads the inter-ministerial panel has suggested higher taxes for non-essential imports to curb the Current Account Deficit (CAD)?
1) Anil Goswamy
2) C.Ranga Rajan
3) Rajat Bhargava
4) Anand Sharma
5) None

25. On 20 July 2013, the Parliamentary Committee on Finance submitted finalized its Goods and Services Tax Report. It is headed by ......
1) Murali Manohar Joshi
2) Venkaiah Naidu
3) Raghuram Govinda Rajan
4) Aravind Mayaram
5) Yashwant Sinha

26. To settle inter-state water disputes, prevent flood and pollution, on 24 June 2013, the Union government released a Draft River Basin Management bill which aims to set up how many river basin authorities?
1) 10
2) 24
3 ) 5
4) 18
5) 12

27. For the transformation of barren land in to cultivating land which state launched Bhumi sena scheme on 8 August 2013?
1) UP
2) AP
3) MP
4) Goa
5) Jammu and Kashmir

28. Douglas Engelbart died recently. He invented ........
1) QWERTY keyboard
2) Universal Serial Bus (USB)
3) Compact Disc
4) Computer Mouse
5) None

29. As per the 2013 Global Peace Index published by the Institute for Economics and Peace, the top most peaceful countries of the world are ...... ?
1) Iceland, Denmark and New Zealand
2) USA, UK and Australia
3) Japan, Switzerland and Finland
4) India, China and Mexico
5) None

30. Indian Junior Women Hockey team won its first ever Bronze medal on 4 August 2013 in Hockey Junior World Cup held in .........
1) India
2) France
3) Japan
4) Germany
5) Australia

31. BCCI stands for ........
1) Board of Cricket Control of India
2) Board of Control for Cricket in India
3) Board of Central Cricket in India
4) Board of Cricket Commission in India
5) None

32. Parupalli Kashyap is a........
1) Badminton player
2) Chess player
3) Member of Rajyasabha
4) Mountaineer
5) None

33. From 5 September 2013, the G-20 heads of government summit to be held in ........
1) Russia
2) USA
3) UK
4) India
5) Australia

34. 'An Uncertain Glory: India and its Contradictions' co-authored by Jean Dreze and ........
1) Amartya Sen
2) Subba Rao
3) Manmohan Singh
4) Abdul Kalam
5) None

35. Kalinga prize will be given for the ......
1) Popularization of Science
2) Cricket
3) Popularization of internet
4) Architecture models
5) None

36. Informal method of borrowing is familiar from .......
1) Regional Rural Banks
2) Public Sector Banks
3) Private Sector Banks
4) Money lenders

37. State Bank of Pakistan is the central bank of Pakistan. Its headquarters is in .......
1) Islamabad
2) Hyderabad
3) Sind
4) Karachi
5) Abbotabad


1-3, 2-1, 3-5, 4-3, 5-3, 6-4, 7-5, 8-4, 9-3, 10-4
11-312-5, 13-4, 14-5, 15-2, 16-5, 17-1, 18-2, 19-5, 20-1
21-1, 22-3, 23-4, 24-3, 25-5, 26-5, 27-1, 28-4, 29-1, 30-4
31-2, 32-1, 33-1, 34-1, 35-1, 36-4, 37-4

Thursday, 25 July 2013


1. The Reserve Bank of India increased the Bank Rate on July 15, 2013. What is the present Bank Rate? 
1) 8.25%
2) 9.25%
3) 10.25%
4) 9% 
5) 10%

2. Which State/Union Territory has been ranked first amongst 35 States and Union Territories with regard to Financial Inclusion, according to a recent CRISIL report?
1) Puducherry 
2) Chandigarh 
3) Kerala
4) Tamil Nadu 
5) Andhra Pradesh

3. The 2013 FIFA Under-20 World Cup was held in Turkey in June-July 2013. Which country won the tournament for the first time? 
1) France 
2) Uruguay 
3) Ghana 
4) Iraq 
5) Turkey 

4. Hemant Soren became the Chief Minister of which of the following states on July13, 2013?
1) Bihar
 2) Chhattisgarh 
3) Uttarakhand 
4) Jharkhand 
5) Madhya Pradesh

5. Who has been appointed as the Chairperson of the National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR)?
1) Girija Vyas 
2) Sudha Sharma 
3)Kushal Singh
4) Krishna Tirat
5) Aruna Roy

6. Who was honored with the National Lata Mangeshkar Award in May 2013? (This award is instituted by the Madhya Pradesh government) 
1) A.R. Rehman 
2) Hariharan 
3) Shreya Ghoshal 
4) Shaan 
5) None of these 

7. Books and Authors are given. Identify the mismatched pair?
1) In Custody ---Anita Desai 
2) Sea of Poppies---Amitav Ghosh 
3) The Argumentative Indian ---Amartya Sen 
4) Unaccustomed Earth---Jhumpa Lahiri 
5) River of Smoke---V.S. Naipaul

8. Ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from?
1) Paddy 
2) Potato 
3) Sugarcane 
4) Wheat
5) Tobacco 

9. Who among the following Padma Shri winners is not a sportsperson?
1) Yogeshwar Dutt 
2) Girish Nagarajegowda 
3) Dingko Singh 
4) Premlata Agrawal 
5) Vandana Luthra

10. Other than Venezuela, which one among the following from South America is a member of OPEC? 
1) Argentina 
2) Brazil 
3) Ecuador 
4) Bolivia 
5) Chile

11. KB Kookmin Bank is based in?
1) Japan 
2) South Korea
3) China
4) Malaysia 
5) Singapore

12. Crystal Award is given by?
2) IBRD 
3) WHO 
4) WEF 
5) WTO 

13. Which one of the following was the earliest event to take place?
1) Establishment of LIC 
2) Nationalization of SBI 
3) Enactment of Banking Regulation Act 
4) Introduction of First Five Year Plan 
5) Nationalization of SBI Associate Banks 

14. Who is the Chairman of the National Water Resources Council?
1) Prime Minister
2) Minister of Water Resources 
3) Minister of Environment and Forests 
4) Minister of Science and Technology 
5) None of these

15. Which of the following is not a pharmaceutical company?
1) Chevron 
2) Piramal India 
3) Pfizer
4) Zydus Cadila 
5) Sanofi-Aventis 

16. Who among the following is a football player?
1) Fernando Alonso 
2) Kimi Raikkonen 
3) Lewis Hamilton 
4) Sebastian Vettel 
5) Fernando Torres 

17. Organizations and their Headquarters are given below. Which of the following pairs is not correctly matched?
1) ADB---Manila 
2) World Bank -Washington 
3) APEC---Singapore 
4) ASEAN---Bangkok 
5) WTO---Geneva 

18. The founder of World Economic Forum?
1) Robert Zoellick 
2) Paul Krugman 
3) Pascal Lamy 
4) John Galbraith 
5) Klaus Schwab 

19. The 10 non-permanent members of the United Nations Security Council (UNSC) are elected by the General Assembly for a term of?
1) 1 year 
2) 2 years 
3) 3 years
4) 4 years 
5) 5 years

20. Which one of the following Car makers does not belong to Japan? 
1) Toyota 
2) Honda 
3) Nissan 
4) Suzuki
5) Hyundai 

21. Identify the mismatched pair?
1) Bank Rate---10.25% 
2) Repo Rate---7.25% 
3) Reverse Repo Rate---6.25% 
4) CRR---4.25%
5) SLR---23% 

22. Who among the following was conferred with the Padma Vibhushan Award this year?
1) Late Rajesh Khanna 
2) Vijay Kumar Saraswat 
3) Gayatri Spivak 
4) Raghunath Mohapatra 
5) Abdul Rashid Khan 

23. The General Anti Avoidance Rules (GAAR) will come into force from?
1) April 1, 2014
2) April 1, 2015 
3) April 1, 2016
4) April 1, 2017 
5) April 1, 2018 

24. 'An Angel in the Cockpit' is written by?
1) Vijay Mallya
2) Vijaypat Singhania 
3) Kiran Bedi 
4) Ratan Tata 
5) None of these 

25. The small borrowers in rural areas still prefer to take informal route for their credit needs. Which of the following is the informal route of credit?
1) Credit cards 
2) Debit cards 
3) RRBs 
4) Commercial banks 
5) Money lenders 

1) 3 2) 1 3) 1 4) 4 5) 3 6) 2 7) 5 8) 3 9) 5 10) 3
11) 2 12) 4 13) 3 14) 1 15) 1 16) 5 17) 4 18) 5 19) 2 20) 5
21) 4 22) 4 23) 3 24) 2 25) 5