Sunday, 19 October 2014


1. Which of the following is not a debt instrument in banking parlance?
a) a Certificate of deposit
b) Bonds
c) Stocks
d) Commercial papers
e) Debentures

2. Which of the following is NOT a scheduled Commercial Bank?
a) HDFC Bank
b) Axis Bank
c) IDBI Bank
e) SBI

3. Which of the following organizations/ agencies is not associated with banking and Finance?
c) RBI

4. Who amongst the following Padma Bhushan Awardees is a famous banker?
a) Mr. Azim H. Premji
b) Ms. Chanda Kochhar
c) Ms. Kapila Vatsyayan
d) Mrs. Waheeda Rehman
e) Mr. Brajesh Mishra

5. Which of the following has been renamed as "Annual Policy Statement" by the Reserve Bank of India?
a) Busy season banking policy
b) Slack season banking policy
c) Monetary and credit policy
d) Annual statistical report
e) None of the above

6. Which committee has recommended introduction of smart card?
a) Rangarajan committee
b) Saraf committee
c) Nayak committee
d) Pannirselvan committee
e) None of the above

7. Which committee had formulated consultative profile in connection with electronic funds transfer?
a) A.K. Purwar committee
b) Y V Reddy committee
c) K S Shere committee
d) S. A. Dave committee
e) None of the above

8. The process of transformation of physical shares, commercial paper or certificate of deposit into
electronic form is called as:
a) Electronic clearing service
b) Electronic securitization
c) Share truncation
d) Dematerialisation
e) None of the above

9. Providing banking services to a customer without his entrance inside the bank's branch is called
a) Virtual banking
b) Relationship banking
c) Universal banking
d) Mobile banking
e) None of the above

10. Where is the headquarters of "Society for worldwide Inter bank Financial Telecommunication
- SWIFT" situated?
a) New York
b) Los Angels
c) Brussels
d) Hague
e) None of the above

11. Where has National Financial Switch of IDRBT established?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Hyderabad
d) Bangalore
e) None of the above

12. If the employees of the bank go on strike, it results in?
a) Operational risk
b) Employee risk
c) Credit risk
d) Market risk
e) Systemic risk

13. Which of the following is not included in three pillars of BASEL capital accord?
a) Minimum capital requirement
b) Supervisory review
c) Market discipline
d) Core banking solution
e) None of the above

14. When ICICI Limited merged with ICICI bank?
a) 1st August, 2000
b) 1st August 2001
c) 1st August, 2002
d) 1st August, 2003
e) None of the above

15. Which bank has changed its name to AXIS bank limited?
a) Centurion bank
b) Times bank
c) Bank of Punjab Limited
d) Bank of Karad
e) UTI bank limited

16. Times Bank Limited merged with:
a) HDFC Bank
b) Bank of India
c) Punjab National Bank
d) Central Bank of India
e) None of the above

17. Which of the following Banks & Head Offices is not correct?
a) State Bank of Bikaner & Jaipur - Jaipur
b) State Bank of Hyderabad - Hyderabad
c) State Bank of Mysore - Mysore
d) State Bank of Patiala - Patiala
e) State Bank of Travancore - Thiruvananthapuram

18. CCIL stands for:
a) Cement Corporation of India Limited
b) Central Clearing Company Ltd.
c) Clearing Corporation of India Limited
d) Cash Credit facility in Installment Lending
e) None of the above

19. When was Reserve Bank of India Nationalized?
a) 1947
b) 1948
c) 1949
d) 1950
e) 1952

20. Which one of the following is the new sub-category of the commercial real estate sector (CRE) as per the latest RBI directive?
a) Residential projects
b) Commercial projects
c) Industrial projects
d) SEZ projects
e) None of the above

21. In India, the Chit funds are governed / Regulated by ___?
a) RBI
b) Central Government
c) State Governments
d) Local Bodies
e) State Finance Corporation

22. "The bank for a changing world" is the punch line of:
a) BNP Paribas
b) Scotia Bank
c) Royal Bank of Scotland
d) CITI Bank
e) American Express Bank

23. The RBI is also set to introduce a fifth Deputy Governor in the top management of the central
bank. The fifth Deputy Governor will be designated as ___
a) COO (Chief Operating Officer)
b) CFO
c) CEO
d) CAO
e) None of these

24. What is the RBI's model for rating of Indian banks?
e) None of these

25. Oriental Bank of Commerce was established in the year:
a) 1943
b) 1953
c) 1963
d) 1973
e) 1983

26. What is the Punch line of "ICICI Bank"?
a) World's Local Bank
b) We Understand Your World
c) Hum Haina …
d) Serving to Empower
e) Good people to grow with

27. Who is the CMD of Union Bank of India?
a) R. M. Malla
b) S. Raman
c) M D. Mallya
d) T. M. Bhasin
e) Arun Tiwari

28. Which among the following is correct full form of CAS in context with banking markets in India?
a) Cash Authorization Scheme
b) Credit Authorization Scheme
c) Credit Access System
d) Credit Arrangement System
e) Cash Accreditation Scheme

29. A medium term note (MTN) programme is issued to ___
a) Provide loans
b) Raise Funds
c) Sell Equity
d) Purchase shares
e) Any of the above

30. Which among the following regulate the commodity markets in India?
1) RBI
3) Forward Market Commission
Choose the correct option from the codes given below:
a) Only 1 & 2
b) Only 2 & 3
c) Only 1 & 3
d) Only 3
e) None of the above

31. Which among the following is a major qualitative control measure used by RBI?
a) Bank Rate Policy
b) Open Market Operations
c) Ways and means advances
d) Reserve Ratio Requirements
e) Margin Requirements

32. Which of the following is known as plastic money?
a) Bearer cheques
b) Credit cards
c) Demand drafts
d) Gift cheques
e) None of these

1) c 2) d 3) e 4) b 5) c 6) b 7) c 8) d 9) a 10) c
11) c 12) a 13) d 14) c 15) e 16) a 17) c 18) c 19) c 20) a
21) c 22) a 23) a 24) b 25) a 26) c 27) e 28) b 29) b 30) d
31) e 32) b

Sunday, 12 October 2014

RBI Rates as on 30th September 2014 RBI's fourth bi-monthly monetary policy statement of 2014-15

★ Bank Rate: 9% 
★ CRR (Cash Reserve Ratio): 4%
★ Repo Rate: 8% 
★ Reverse Repo Rate: 7%
★ SLR (Statutory Liquidity Ratio): 22%


Bank Rate:
Bank rate is a rate of interest. It is an official rate of interest of RBI. It is also a minimum rate of interest at which RBI advances loans to Banks and financial institutions. RBI lends to banks and financial institutions by rediscounting the approved first class bills of exchange of banks as security. So this Bank rate is also called as Discount rate. It is also an instrument used for credit control.
★ RBI uses Bank rate to control inflation or deflation. If inflation in the country is high and it is keeping on mounting RBI increases the Bank rate in order to bring down the inflation. In case of deflation, RBI decrease the Bank rate which allows more money supply in the economy and deflation will be in control.

Cash Reserve Ratio (CRR):
Cash reserve ratio is a quantitative method of monetary control. This is an instrument used by RBI to control credit in the economy. Cash reserve ratio means the percentage of cash that scheduled banks need to be deposited with RBI. The percentage is calculated on the Net Demand and Time Liabilities (NDTL) of the bank deposits at any given point of time. This is a mandatory reserve to be kept by the banks to meet the unexpected withdrawals from customers.

Statutory Liquidity Ratio (SLR):
This is also a quantitative measure takes by RBI in order to control the credit supply in the economy. This is the minimum statutory reserve that scheduled banks must maintain with RBI at any given point of time. The statutory reserves are of liquid assets of banks like gold, cash in hand, Government securities, current account balances with other banks etc.

Repo Rate:
Repo rate or Repurchase Rate is at which RBI lends to banks for short periods. This is a debt instrument used by RBI to control money supply in the economy. In order to lend loan to banks, RBI ask Treasury bills and dated government securities as guarantee from banks. RBI repurchases those Government securities at a predetermined rate (which is known as Repo Rate) and date.

Reverse Repo Rate:
Reverse Repo rate is at which RBI barrow from banks. This is also a debt instrument used by RBI to control money supply in the economy. If RBI wants money then it will like to borrow from banks at a reverse repo rate by selling treasury bills at predetermined rate (which is known as Reverse Repo Rate) and dated government securities.

Banking Knowledge Practice Questions

1. Reserve Bank of India's reserve ratios are ....
a) SLR
b) CRR
d) Only a and b
e) Reverse REPO

2. If the bank rate is increased by RBI then ......
a) The lending rates of commercial banks also increases.
b) Cost of credit increases in the money market.
c) Demand for bank loans decreases.
d) Due to demand for goods will also decreases, inflation can be controlled.
e) All the above

3. If RBI wants to raise credit supply in the money market ......
a) RBI provide special schemes and gifts to promote more loans in market.
b) RBI decreases the bank rate.
c) RBI lend more money to banks.
d) RBI increases the bank rate.
e) None of these

4. Who acts as a custodian of cash reserves of scheduled banks ......
a) Reserve Bank of India
b) State Bank of India
c) Central Bank of India
d) Central Government of India
e) None of these

5. When does banks need to maintain mandatory reserve ratio?
a) Quarterly
b) Yearly (Financial)
c) Half yearly
d) At any given point of time
e) None of these

6. What is the rate charged by banks for discounting of approved bill of exchange?
a) Repo Rate
b) Reverse Repo Rate
c) Bank Rate
d) All the above
e) None of these

7. If RBI manipulate the Bank Rate then .......
a) Increase in supply of credit in economy.
b) Decrease in supply of credit in economy
c) Advance loans are stopped.
d) Either increase or decrease in the credit supply in economy.
e) Neither increase nor decrease in supply of credit in economy.

8. To arrest the rise in the price levels during inflation .......
a) RBI reduces the Bank Rate
b) RBI raises the Bank Rate
c) RBI manipulate the Bank Rate
d) All the above
e) None of these

9. Why does RBI need to change CRR or SLR?
a) To show that it is the supreme power for monetary system in India
b) To have grip over banking system
c) Depends upon the monetary requirements and conditions of the economy
d) Because corporate and big companies need more money to expand their business
e) All the above

10. Liquidity Adjustment Facility (LAF) mean .....
a) Advancing loans to banks in adjusting day to day mismatches in the liquidity.
b) Facilitates banks credit expansion.
c) Unsecured money market facility.
d) Maintaining the liquidity in the form of gold, cash and government securities.
e) None of these

11. Repo and Reverse Repo operations are .....
a) Reduction of excess of expenditure
b) Variable reserve ratio operations
c) Issuing and paying agent operations
d) Liquidity adjustment facility operations
e) None of these

12. When do banks get money at cheaper rate?
a) When CRR is increased
b) When Repo is lowered
c) When Reverse Repo is lowered
d) When SLR is lowered
e) None of these

13. Pulling out excess money from banks means .........
a) Raising CRR
b) Raising LAF
c) Reducing CRR
d) Reducing SLR
e) Keeping Variable Reserve Ratios unchanged

14. The rate of interest that RBI charge on banks for long term lending is .......
a) Repo Rate
b) Bank Rate
c) Reverse Repo Rate
d) Base Rate
e) None of these

15. Money available cheaper from RBI means .........
a) Bank rate is low when compared to previous bi monthly monetary policy
b) Repo Rate is low when compared to previous bi monthly monetary policy
c) Reverse repo rate is unchanged when compared to previous bi monthly monetary policy
d) Both a and b
e) None of these

16. When can RBI sell more government securities to banks?
a) When RBI increases the SLR
b) When RBI decreases the SLR
c) When RBI increases the CRR
d) When RBI decreases the CRR
e) None of these

17. Regional Rural Banks (RRBs) need to maintain their complete SLR in .......
a) Gold and cash
b) Loans and advances to rural poor
c) Government and other approved Securities
d) They need not maintain as sponsor bank maintains the SLR
e) None of these

18. Reverse Repo Rate is an instrument used by RBI in order to ........
a) Pull out excess liquidity in the economy.
b) Maintain liquidity at a certain level.
c) Increase the liquidity levels in the economy.
d) Decrease the liquidity in the banking system.
e) None of these

19. Identify the false statement from the following.
a) When RBI sells government securities to banks the main purpose of selling may be to raise more funds for banks.
b) When RBI buys the government securities from banks the main purpose of buying may be to pull out excess money from banks.
c) When RBI sells government securities to banks it is raising funds to governments in the form of borrowing.
d) When RBI repurchasing government securities for a short period from banks it is pumping more funds in the banking system.
e) None of these

20. Repurchasing the government securities means .......
a) RBI is lending to banks
b) Banks are lending to RBI
c) Government is lending to banks
d) RBI is lending to government
e) None of these

21. In RBI’s monetary policy, Liberal Money Policy means .......
a) Banks no need to deposit more excess cash as reserves.
b) Banks are asked for more and more deposits to be held with RBI.
c) CRR is Decreased
d) Both a and c
e) None of these

22. RBI’s fifth bi-monthly monetary policy statement of 2014-15 is/ was scheduled on .....
a) 30th Sep, 2014
b) 2nd Jan, 2014
c) 2nd Dec, 2014
d) 5th Aug, 2014
e) None of these

1-d, 2-e, 3-b, 4-a, 5-d, 6-c, 7-d, 8-b, 9-c, 10-a
11-d, 12-b, 13-a, 14-b, 15-d, 16-a, 17-c, 18-b, 19-e, 20-a, 21-d, 22-c

Monday, 6 October 2014

Secondary Services of Banks

Remitting money from one bank branch to another bank branch or its own bank branches is called Remittances. This can be done through various means like NEFT, RTGS, Demand Draft, Bankers'
Cheque. In olden days banks used to remit money through Mail Transfer (MT), Telegraphic Transfer (TT) etc. For international transactions banks use Outward Remittance and Travelers' Cheque (TC).

National Electronic Funds Transfer (NEFT): 
This system was introduced by RBI in order to transfer funds within the banking system through electronic format. Under this system, an individual or a business entity can transfer funds from a paisa to any amount as it has no upper limit. This is a reliable, secure, efficient and economical system of funds transfer and clearing in banking system. A service charge is collected per transaction form the customer.

Real Time Gross Settlement System (RTGS): 
This is also an Electronic Fund Transfer System like NEFT. But an important difference is seen in settlement. This is settled on gross basis at real time. Each and every remittance transaction will be settled individually. These transactions are irrevocable. Each participating bank need to open an account with RBI for settlement of funds. The settlement is done to the banks' account with RBI on individual transaction basis. For both NEFT and RTGS, we need have IFSC code of beneficiary in order to remit the funds.

Bankers' Cheque (BC) and Demand Draft (DD): 
This is also an oldest method of fund transfer with confirmed and secure way of transfer of funds. These are the document based negotiable instruments used to transfer funds. An applicant needs to purchase a bankers cheque or demand draft from a bank in order to pay the payee on the same bank's different branch.

★ Bankers' Cheque is issued on its own branch where as demand draft is issued on other branches. Bankers' cheque is also called as pay order. The life of the BC is of three months from the date of issue and the life of DD is six months from the date of issue. And it can be revalidated.

★ BC and DD can be purchased across the counters through cash but as per RBI anti money laundering and income tax provisions Rs.50000 and above need to be routed through bank account only. Commission is the income generation from DD and BC / PO to Banks. These types of services are being used less now a days due to introduction of online payment system.

Banking Knowledge Practice Questions

1. Where is the head office of Syndicate Bank located?
a) Bangalore
b) Manipal
c) New Delhi
d) Mumbai
e) Kolkata

2. NABARD support lending to farmers, rural artisans and other non farmers in rural areas through ......
a) Co-operative Banks
b) Regional Rural Banks
c) Land Development Banks
d) Scheduled Commercial Banks
e) All the Above

3. Identify the macro economic policy/ policies of India .......
a) Monetary policy
b) Fiscal policy
c) Regulatory policy
d) Only a and b
e) None of these

4. RBI uses bank rate in order to control .......
a) Money supply, volume of bank credit and cost of bank credit.
b) Liquidity
c) Cash holdings of banks
d) Financial position of banks
e) None of these

5. What are the steps taken by RBI, in order to meet demand and time liabilities of banks in time?
a) Banks are asked to keep mandatory regulatory cash reserve with RBI
b) Banks are asked to maintain CRR
c) Both a and b as they are same
d) Banks are asked to keep enough cash in cash counters
e) None of these

6. India's own payment gate way 'RuPay' works in which of the following channel/s?
a) Automated Teller Machines
b) Point of Sales
c) Online Sales
d) All of the Above
e) None of these

7. Monetary policy is used by RBI for controlling.......
a) Inflation or deflation
b) Exports or imports
c) Indian rupee or foreign currency
d) State or Central Government
e) None of these

8. Identify the difference between commercial paper and certificate of deposit ........
a) Certificate of deposit is issued at discount while commercial paper at face value
b) Certificate of deposit is a financial instrument while commercial paper is a financial statement
c) Certificate of deposit is issued by banks while commercial paper is issued by firms or public limited companies
d) All the above
e) None of these

9. When does money market is called as 'Tight'?
a) When the call money rate is low
b) When the call money rate is high
c) When money availability in the market is very high
d) When participants in the money market are ready to lend
e) None of these

10. If a bank needs to attract Provident Fund Deposits, what are the criteria that banks must possess?
a) Profitability in preceding 3 years
b) Minimum of Rs.200 crores as net worth
c) Capital adequacy of 9%
d) All the above
e) None of these

11. If the stock markets are declining then it is called as .......
a) Bull run
b) Down run
c) Bear run
d) Stage
e) None of these

12. A promissory note that is not secured by any collateral or not secured by a mortgage or lien marked on any property is ....... instrument.
a) Debenture
b) Bill of exchange
c) Commercial bill
d) Currency bill
e) None of these

13. What does RBI do if a Re.1 note is issued by Government of India?
a) RBI abject the issuance
b) RBI put into circulation
c) RBI converts Re.1 in to higher denomination of Rs.10 and more.
d) RBI asks banks to not to support for circulation
e) None of these

14. RBI issue currency rupee notes on bases of ........
a) By holding minimum value of gold coins and bullion
b) By holding minimum foreign securities as a part of the total approved assets
c) By holding minimum amount of commodities which are trading in commodity exchanges
d) Only a and b
e) All the above

15. Which of the following entities are applicable for the new listing obligations and disclosure requirements of SEBI regulations, 2014?
a) Listing of debentures
b) Listing of bonds
c) All listed companies
d) All the above
e) None of these

16. National Payments Corporation of India (NPCI) is being used by banks for ......
a) Remittance
b) Clearing and settlement
c) Payments and settlements
d) Advisory service
e) None of these

17. NOSTRO account means .......
a) An account opened by foreign citizens other than NRIs in India with Indian banks in INR for their expenses in India.
b) An account opened by foreign citizens other than NRIs in India with foreign banks in foreign currency to convert Indian rupee to that currency and remit back to their own country.
c) An account opened by an Indian bank in the foreign countries in their banks and in that country currency for settlement in that country's currency.
d) An account opened by a foreign bank in India with their corresponding banks in INR for settlements in INR.
e) None of these

18. What kind of Treasury Bills (T-Bills) is/ are issued by State Government?
a) No Treasury Bills issued by State Government
b) 182 - days
c) 91 - days
d) 364 - days
e) None of these

19. Pick the odd one out from the following about Bharat Bill Payment System (BBPS).
a) BBPS is a unified bill payment system across the country.
b) It will be setting up the standards in operations related to payments, clearance, and settlements.
c) G. Padmanabhan committee had provided a report on feasibility of Bharat Bill Payment System (BBPS).
d) Payment gateways, service providers, banks, and agents will be participants in this system.
e) None of these

20. Electronic fund transfers like RTGS and NEFT are operated and maintained by ......
a) National Payments Corporation of India (NPCI)
b) Bharat Bill Payment System (BBPS)
c) Reserve Bank of India (RBI)
d) Clearing Corporation of India Limited (CCIL)
e) None of these

21. Identify the Basel III norms from following that, recently RBI has extended the timeline for implementation for banks in India ........
a) Minimum regulatory capital requirement
b) Market discipline
c) Holding the minimum capital to risk weighted assets ratio to 10.25%
d) Leverage ratio to 3%
e) All the above

22. Identify the odd one out from the following benefits of RTGS.
a) Settlement is immediate
b) Suited for only lower value transactions
c) Lowers the settlement risk
d) Avoids credit risk while settlement
e) Settled at real time

23. Who all can hire a locker in a bank?
a) Individuals
b) Limited companies and societies
c) Specified associations
d) Two persons jointly
e) All the above

24. Expand IFSC ........
a) Indian Financial System Code
b) Indian Financial Services Code
c) International Financial Service Code
d) Interbank Fund Service Code
e) Indian Financial Security Code

25. Which among the following is known as pre paid negotiable instrument?
a) Cheque
b) Promissory note
c) Bankers cheque/ Pay order
d) Fixed deposit
e) None of these

1-b, 2-e, 3-d, 4-a, 5-c, 6-d, 7-a, 8-d, 9-b, 10-d
11-c, 12-a, 13-b, 14-d, 15-d, 16-b, 17-c, 18-a, 19-e, 20-c
21-e, 22-b, 23-e, 24-a, 25-c