Thursday, 27 June 2013


1. Which Banks are established to help small and marginal farmers, agricultural labour, artisans and small entrepreneurs etc?
1) Foreign Banks
2) Industrial banks
3) Regional Rural Banks
4) Exim bank
5) None

2. In which year, the Banking commission submitted the report to establish rural banks?

3. Which prime minister mentioned the concept of 'Rural Banks' in Twenty-Point Programme announced on 1 July 1975?
1) Morarji Desai
2) Jawahar Lal Nehru
3) Indira Gandhi
4) Lal Bahadur Shastri
5) Charan Singh

4. On 30 July 1975, the working group on Rural Banks submitted report to the government of India. It was headed by?
1) Vijay C Kelkar
2) C. Ranga Rajan
3) Manmohan Singh
4) Bimal Jalan
5) Narasimaham

5. In which year, the President of India issued the ordinance to establish Regional Rural Banks?
1) 1991
2) 1985
3) 1969
4) 1975
5) 2000

6. Regional Rural Banks Act passed in?
1) 1981
2) 1969
3) 1976
4) 1980
5) 1982

7. In Regional Rural Banks, Central government holds 50% capital and Sponsored bank holds 35% capital. Who holds the remaining 15% capital?
1) Reserve Bank of India
3) National housing Bank
4) State government
5) Life Insurance Corporation of India

8. Financial regulation of RRBs seen after by?
1) Reserve Bank of India
2) Securities and Exchange Board of India
3) Department of Home Affairs
5) All of above

9. Supervisory powers of RRBs have been vested with?
1) Competition Commission of India
2) Small industrial Bank of India
3) Reserve Bank of India
5) National Housing Bank

10. The first Regional Rural Bank India started by Syndicate Bank on 2 October 1975. It is?
1) Kashmir Bank at Jammu in Jammu and Kashmir
2) Chikmagalur Gramin Bank in
Chikmagalur in Karnataka
3) Pallavan Gramin Bank in Tamilnadu
4) Lucknow KGH Gramin Bank in Uttar Pradesh
5) Prathama Grammen bank at Moradabad in Uttar Pradesh

11. Regional Rural Banks are not found in the state of?
1) Maharashtra and Karnataka
2) Andhra Pradesh and Tamilnadu
3) Sikkim and Goa
4) Assam and Uttar Pradesh
5) Rajasthan and Haryana

12. Which committee recommended to permit RRBs to invest Non-SLR surplus funds in profitable areas?
1) Gundu Rao
2) Subba Rao
3) Bhandari
4) Diwakaran
5) Vaidyanath

13. Which committee recommended for the amalgamation of RRBs?
1) K.C. Chakravarthy
2) Usha Thorat
3) Vyas
4) C.V. Anand Bose
5) Ajay Kumar Seth

14. On 22 April 2013, the Regional Rural Banks (Amendment) Bill, 2013 introduced to increase the authorized capital of RRB from Rs. 5 crore to Rs... (in crores) ?
1) 100
2) 200
3) 1000
4) 50
5) 500

15. As per the statement given on 24 June 2013, Companies planning to apply for bank licenses will be allowed how much percent foreign direct investment (FDI) in their holding companies?
1) 100%
2) 49%
3) 51%
4) 24%
5) 71%

16. Which international monetary organization granted $110 million to help Urban services in Jammu and Srinagar on 17 May 2013?
1) World bank
2) IMF
3) Asian Development Bank
4) International Development Association
5) International Finance Corporation

17. Maturity of Inflation Indexed Bonds issued by RBI on 15th May 2013 is?
1) 5 years
2) 20 years
3) 10 Years
4) 14 years
5) 100 years

18. Clean Note Policy issued by RBI on 14 May 2013. As per RBI, on average what percentage of notes is disposed off after getting solid every year?
1) 50%
2) 2 %
3) 20%
4) 18%
5) 100%

19. Closed-end fund scheme means?
1) A scheme of an investment company in which a nonfixed number of shares are issued
2) Offer of a company to close the business at the end of year
3) A scheme of an investment company in which a fixed number of shares are issued
4) Company's offer to sell the assets at the lowest rate
5) None

20. Aam Admi Bima Yojana, a Social Security insurance Scheme for rural landless household introduced by union government on 2nd October 2007. The scheme administered by?
1) LIC
2) GIC
3) NIC
4) UIC

21. Aim of Swavalamban is?
1) To encourage the people from the unorganised sector to voluntarily save for their retirement
2) To encourage the people to seek educational courses through distance education system
3) To ask the Non-organised sector people
to boycott their work and join in the government service
4) To encourage the house hold sector to save money
5) None

22. Operation Ganga Prahar relates to?
1) central government initiative to plant trees on the banks of Ganga River
2) banning the use of motor boats by piligrims in Ganga river
3) central government initiative to clean ganga river with the aid of local people
4) operation of Army to demolish the unauthorized construction of Buildings on the banks of Ganga River
5) rescue operation of Army to rescue the stranded pilgrims in Uttarakhand

23. New chairman of LIC is...?
1) U.K. Sinha
2) T.S. Vijayan
3) Kalyan Singh
4) S.K. Roy
5) None

24. Union Railway minister is?
1) Mallikarjun Kharge
2) Ambika Soni
3) Kapil Sibal
4) C.P. Joshi
5) Raman Singh

25. IRNSS-1A is?
1) Russia's reusable satellite
2) USA's sub sonic missile
3) Ireland's new sea port
4) Indian Regional Navigation Satellite System
5) South Africa and India Joint venture of new solar car

26. Largest five emerging economies G-5 include Brazil, China, India, Mexico and?
1) USA
2) South Africa
3) Sri Lanka
4) Japan
5) Pakistan

27. Tianhe-2 is the super computer developed by?
1) Russia
2) India
3) Japan
4) Thailand
5) China

28. As per the report of 68th round of National Sample Survey Office (NSSO) released on 20 June 2013, What is the average monthly per capita expenditure (MCPE) of the poorest of the poor in the country?
1) Rs.700.50 in urban areas and Rs. 521.44 in rural areas
2) Rs.600.50 in urban areas and Rs. 421.44 in rural areas
3) Rs.700.00 in urban areas and Rs.121.44 in rural areas
4) Rs.1000 in urban areas and Rs. 500 in rural areas
5) Rs.850 in urban areas and Rs.400 in rural areas

29. By which year, India surpass China to become most populous country in the world as per the estimates of United Nations report?
1) 2050
2) 2028
3) 2040
4) 2065
5) 2100

30. Details of Uttarakhand state given. Locate the wrong option?
1) Uttarakhand is also referred as Dev Bhumi (Land of Gods)
2) On 9th November 2000, it was formed as 27th state of Republic of India
3) Vijay Bahuguna is the present Chief Minister of state
4) Nainital is the capital of state
5) Badrinath and Kedarnath, the Hindu's important pilgrim destinations are in this state

31. The rate at which Reserve Bank of India (RBI) borrows money from banks is?
1) SLR
2) Base Rate
3) Primary Lending Rate
4) Bank Rate
5) Reverse Repo Rate

32. Who declares Reverse Repo Rate?
1) Central Government
2) State Government
3) RBI
4 ) SEBI

33. If the Reverse Repo Rate increases, then bank...?
1) funds increase as they never give funds to RBI
2) funds go to overseas
3) has to close business
4) funds decrease, as bank lend the funds to RBI due to rate hike
5) None

34. If the Reverse Repo Rate increases, then interest on loans offer by banks usually'
1) decrease
2) become Zero
3) lower than earlier rate of interest
4) increase
5) None

35. Present Reverse Repo rate is?
1) 6.25%
2) 7.25%
3) 8.25%
4) 23%
5) 4%

36. In the RBI's mid-quarter monetary policy review declared on 17th June 2013, RBI seriously concerned about?
1) opening of branches by foreign banks
2) customer's KYC details
3) State governments schemes
4) Rupee fall, external sector risks and elevated food inflation
5) Poverty in top 4 metros in the slum areas

37. As per the Annual monetary policy statement 2013-2014 announced on 3 May 2013, which of the following BRICS nations showed the accelerated growth during 2012?
1) South Africa and Brazil
2) India and China
3) South Africa and China
4) China and Russia
5) Russia and Brazil

38. As per the Annual monetary policy statement 2013-2014 announced on 3 May 2013, RBI projected the growth of GDP for 2013-14 is...?
1) 5.7%
2) 2.8%
3) 5.0%
4) 9.0%
5) 8.2%

39. On 16 March 2013, a Spice Park in Mawan area of Guna district opened in the state of...?
1) UP
2) Bihar
3) Goa
4) Tamilnadu
5) MP

40. Which operation launched by BCCI to restore the credibility of IPL?
1) Operation Ball
2) Operation Fixing
3) Operation Clean-up
4) Operation Umpire
5) Operation Wicket

41. Thailand Open Grand Prix Badminton tournament won by k.Srikanth on 9 June 2013. He belongs to....?
1) Karnataka
2) Tamilnadu
3) Haryana
4) Himachal Pradesh
5) AP

Tuesday, 25 June 2013


1.Interest payable on savings bank accounts is?
a) De-regulated by RBI
b) Regulated by State Governments
c) Regulated by Central Govt
d) Regulated by RBI
e) Regulated by Finance Minister

2.The usual deposit accounts of banks are? 
a) Current accounts, electricity accounts and insurance premium accounts.
b) Current accounts, post office savings, bank accounts and term deposit accounts.
c) Loan accounts, savings bank accounts and term deposit accounts.
d) Current accounts, savings bank accounts and term deposit accounts.
e) Current bill accounts and term deposit accounts.

3.Fixed deposits and recurring deposits are?
a) Repayable after an agreed period
b) Repayable on demand
c) Not repayable
d) Repayable after death of depositors
e) Repayable on demand or after an agreed period as per bank's choice

4.Accounts are allowed to be operated by cheques in respect of? 
a) Both savings bank accounts and fixed deposit accounts.
b) Savings bank accounts and current accounts.
c) Both savings bank accounts and loan accounts.
d) Both savings bank accounts and cash accounts only.
e) Both current accounts and fixed deposit accounts.

5.Which of the following is correct statement?
a)No interest is paid on current deposit accounts.
b)Interest is paid on current accounts at the same rate as term deposit accounts.
c) The rate of interest on current accounts and savings accounts are the same.
d) No interest is paid on any deposit by the bank.
e) Savings deposits are the same as current deposits.

6.Banking services delivered to a customer by means of a computer control system that does not directly involve banks branch is called? 
a) Universal banking 
b) Virtual banking 
c) Narrow banking 
d) Brick & Mortal banking 
e) None 

7.Financial inclusion means provision of ?
a) Financial services namely payments, remittances, savings, loans and insurance at affordable cost to persons not yet given the bank
b) Ration at affordable cost to persons not yet given the same
c) House at affordable cost to persons not yet given the same
d) Food at affordable cost to persons not yet given the same
e) Education at affordable cost to persons not yet given the same

8. When a bank returns a cheque unpaid, it is called?
a) Payment of the cheque
b) Drawing of the cheque
c) Canceling of the cheque

d) Dishonour of the cheque
e) Taking of the cheque

9.Who is the Chairman of the committee constituted by RBI to study issues and concerns in the Micro Finance Institutions (MFI) Sector?
a) YH Malegam

b) Dr. KC Chakraborty
c) C. Rangrajan 

d) M. Damodaran
e) Usha Thorat

10.Which of the following types of accounts are known as 'Demat Accounts'?
a) Accounts which are Zero Balance 
b) Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank. No other business can be conducted from there
c) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form
d) Accounts which are operated through internet banking facility
e) None of the above

11.NEFT means?
a) National Electronic Funds Transfer 
b) Negotiated Efficient Fund Transfer system
c) National Efficient Fund Transfer solution
d) Non Effective Fund Transfer system
e) Negotiated Electronic Foreign Transfer system.

12.Distribution of insurance products and insurance policies by banks as corporate agents is known as?
a) General insurance 
b) Non life insurance
c) Bancassurance
d) Insurance Banking 

e) Deposit Insurance

13.In respect of partnership business, LLP stands for:
a) Local Labour Promotion

b) Low Labour Projects
c) Limited Loan Partnership 
d) Longer Liability Partnership

e) Limited Liability Partnership

14.What is a stale cheque?
a) A cheque issued without drawer's signature.
b) A cheque with only signature of the drawer.
c) A cheque which has completed 3 months from the date of its issue.

d) Any one of the above.
e) None

15.Interest on savings bank account is now calculated by banks on?
a) Minimum balance during the month
b) Minimum balance from 7th to last day of the month
c) Minimum balance from 10th to last day of the month
d) Maximum balance during the month
e) Daily product basis

16.Largest shareholder (in percentage shareholding) of a Nationalized bank is ?
a) RBI 

c) LIC
d) Govt of India
e) IBA


1) a; 2) d; 3) a; 4) b; 5) a; 6) b; 7) a;8) d; 9) a; 10) c; 

11) a; 12) c; 13) e; 14) c; 15) e; 16) d 

Sunday, 23 June 2013


1. Who has the sole right to mint coins in India?
1) RBI
3) Government of India
4) SBI
5) Department of Post

2. Whose signature appears on coins?
1) President of India
2) RBI governor
3) Finance Secretary
4) RBI deputy governor
5) Coins do not bear the signature

3. Government of India withdrawn coins of denomination of 25 paise and below from circulation with effect from.....?
1) 30 July 2011
2) 30 June 2011
3) 30 June 2012
4) 30 June 2010
5) 1 June 2013

4. Who was appointed as the President of the Asian Development Bank (ADB) by the Board of Governors at New Delhi on 27 April 2013?
1) Jim Yong Kim
2) Christine Legarde
3) Takehiko Nakao
4) Mario Draghi
5) None

5. To whom the world bank granted a concessional loan of $100 million for the implementation of low-income housing scheme?
3) SBI
4) RBI
5) National Housing bank

6. On 4 April 2013, K.H.Muniyappa, the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Micro , Small and Medium Enterprises (MSME) given the statement. His statement does not include.....
1) MSME sector contribute 9% of GDP
2) It accounts for around 45% of the manufacturing output
3) It contributes 36% of total value of exports
4) The sector has been growing consistently above 10% for the last five years
5) The sector will be removed from the Priority Sector lending

7. Who was appointed as the chairman to suggest the measures for enhancing MSME exports recently?
1) Ratan TATA
2) Abhijith Sen
3) R.S.Gujral
4) Montek Singh Ahluwalia
5) Anand Sinha

8. The Indian Life Assurance Companies Act was the first statutory measure to regulate life business in India. It was passed in ......?
1) 1925
2) 1956
3) 1947
4) 1934
5) 1912

9. Union government put the export target of ...... billion for the current financial year 2013- 14?
1) $ 325
2) $ 360
3) $ 300.6
4) $ 450
5) $ 150

10. Under whose chairmanship, the Group of Ministers (GoM)was set up to make a law to provide for the independence of the Central Bureau of Investigation (CBI) and its functional
1) Chidambaram
2) Ranjith Sinha
3) Alok Joshi
4) Bikram singh
5) S.A.Ibrahim

11. Union government on 17 April 2013 declared to enhance the installed capacity of renewable energy of 25,0000 MW to 55,000 MW by .......?
1) 2017
2) 2018
3) 2019
4) 2025
5) 2017
12. Which Indian origin writer received the inaugural Physics journalism Prize sponsored by the Institute of Physics(IOP) and the science and Technology Facilities Council in Washington?
1) Abdul kalam
2) Raja Ramanna
3) Anil Ananthaswamy
4) Kasturi Rangan
5) C.R.Rao

13. Which nation joined as a dialogue partner in the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) on 26 April 2013?
1) India
2) USA
3) Turkey
4) UK
5) Israel
14. 45th session of the Indian Labour Conference concluded on 18 May 2013 at?
1) Mumbai
2) Kolkata
3) Pune
4) New Delhi
5) None

15. Factoring means?
1) business of buying trade debts at a discount and making a profit when debt is realized
2) giving loans to factories by the commercial banks at concessional rates
3) banning the banks not to give loans to factories at lower rate of interest
4) buying of customers assets whenever he did default in the payment of money
5) None

16. Track, Lane, Hurdles, Shot-put, Discuss Throw, Hammer Throw, Triple Jump, High Jump are the terms used in?
1) Chess
2) Volley Ball
3) Foot Ball
4) Cycling
5) Athletics

17. Youngest player to play an English County match is?
1) Hanuma Vihari
2) TM Srivastava
3) Phiillips Rod
4) Tim Mody
5) Matthew Fisher

18. The Present Statutory Liquidity Ratio (SLR) is?
1. 24%
2. 27%
3. 20%
4. 28%
5. 23%

19. Stagflation means?
1) Low inflation combined with high unemployment and slow economic growth
2) Persistent high inflation combined with high employment and fast economic growth
3) Low inflation combined with high employment rate and fast paced economic growth
4) Persistent high inflation combined with high unemployment and slow economic growth
5) None of above

20. Consider the following statements?
i) Roshni is the skill development scheme launched on 7 June 2013 by the ministry of Rural Development
ii) It aims to provide training and employment to youth in the 10-35 years age group
iii) It was launched in 24 Naxal-affected districts
iv) It is a 100-crore project and is funded by union and state governments, with the union providing 75% of the funding
Which of the above statements is/are correct?
1) ii iii
2) ii iv
3) i ii iii iv
4) ii
5) None

21. India's sixth commodity exchange which started its operations on 19 April 2013?
1) NSE
2) MCX
4) UCX
5) ACE

22. Construction of country's first fully private Greenfield airport commenced in?
1) Gaya (Bihar)
2) Pune (Maharashtra)
3) Karaikal (Puducherry)
4) Sivaganga (Tamilnadu)
5) Somnath (Gujarat)

23. Where is the head office of Insurance Regulatory Development Authority?
1) Kolkata
2) Mumba
3) Hyderabad
4) Chennai
5) Delhi

24. The correct statement is?
1) During the visit of Man Mohan singh in Thailand, a sapling of the sacred bodhi tree in Bodh Gaya given as a gift to Thailand king Bhumibol Adulyadej
2) $ 5.2 billion humanitarian fund will be given by UNO to Syria
3) World's largest concentrated solar power plant launched by UAE by name Shams I
4) From 1 April 2013, Myanmar allowed the circulation of private newspapers after 50 years
5) All of above

25. Pick the wrong combination?
1) Chief Election Commissioner- Satyendra Mishra
2) Chief of the Naval Staff-Admiral Devendra Kumar Joshi
3) Minister of Commerce and Industry- Anand Sharma
4) Chief Minister of Karnataka - Siddaramaiah
5) UPSC Chairman - D.P.Agarwal

26. Who was re-elected as the chairman of IBA(Indian Banks Association) for the
2013-14 tenure?
1) Chanda Kocchar
2) Urjith Patel
3) K.R.Kamath
4) Aravind Mayaram
5) None

27. On 13 June 2013, RBI slapped fine on new generation private banks. The main reason is for?
1) not opening of No Frill accounts for BPL families
2) not opening of ATM in onsite premises as promised by Finance minister in the budget
3) not issuing new currency notes to customers
4) giving of advertisements about personal loans in news papers
5) violating rules of KYC (Know Your Customer)

28. Leaf turns Yellow: the Sufis of Awadh released by Hamid Ansari. It was edited by?
1) Hashim Amir Ali
2) Muzaffar Ali
3) Gulam Nabi Azad
4) Taslima Nasreen
5) None

29.USSD stands for?
1) Unstructured Supplementary Service Data
2) Universal Supplementary Service Data
3) Unstructured Standard Service Data
4) Unstructured Supplementary Service Dairy
5) Unstructured Supplementary Stolen Data

30. World Oceans day celebrated on?
1) 8 April
2) 8 May
3) 8 June
4) 8 February
5) 8 January

31. Pages stained with blood, Ramayana from Ganga to Brahmaputra, Melodies and Guns, The Moth-Eaten Howdah of the Tusker, The shadow of Kamakhya, The Man from Chinnamasta are the works of?
1) Indira Goswami
2) Nehru
3) Gandhi
4) Sarojini Naidu
5) Chetan Bhagath

32. In which country Bank of Baroda opened its 100th overseas branch on 28 March 2013?
1) USA
2) UK
3) South Africa
4) Dubai
5) Australia

33. Savings account become inoperative, if?
1) cash deposited in another branch not intimated to the parent branch
2) amount withdrawn by ATM exceeds Rs.50,000
3) net banking done on 31st of the month
4) not operated at all during certain period as per the bank rules
5) None

34. Lakulish Yoga University is the first Yoga university in India, inaugurated on 23 May 2013 at?
1) Mumbai
2) Ahmadabad
3) New Delhi
4) Patna
5) Haridwar

35. Which global rating agency revised India's sovereign credit outlook from negative to
stable on 12 June 2013?
1) S&P
3) Fitch
4) Moody

36. 117th Constitutional Amendment bill relates to?
1) SC, ST reservation in promotions
2) Lokpal and Lokayukta
3) Goods and services Tax
4) increase the retirement age of high court judges
5) change of the entry of Oriya Language to Odiya in the 8th Schedule of Constitution of India

37. Assom Ratna Award for the year 2012 conferred on?
1) Indira Goswami (known by her pen name Mamoni Raisom Goswami)
2) Surendranath Medhi (known by his pen name Saurav Kumar Chaliha)
3) Tarun Gogoi (Chief minister of Assam)
4) Janaki Ballav Patnaik (Governor of Assam)
5) Prafulla Kumar Mahanta (President of the Asom Gana Parishad)

38. The International Workshop on Green National Accounting held on 5 April 2013 at?
1) Mumbai
2) Kolkata
3) Kochi
4) Pune
5) New Delhi


1-3,  2-5,  3-2,  4-3,  5-5,  6-5,  7-3,  8-5,  9-1,  10-1
11-1,  12-3,  13-3,  14-4,  15-1,  16-5,  17-5,  18-5,  19-4,  20-3
21-4,  22-3,  23-3,  24-5,  25-1,  26-3,  27-5,  28-2,  29-1,  30-3
31-1,  32-4,  33-4,  34-2,  35-3,  36-1,  37-1,  38-5

Thursday, 20 June 2013


1. By increasing repo rate, the economy may observe the following effects ______
a) Rate of interest on loans and advances will be costlier.
b) Industrial output would be affected to an extent.
c) Banks will increase rate of interest on deposits.
d) Industry houses may borrow money from foreign countries.
e) All of these.

2. Increased interest rates, as is existing in the economy at present 
a) Lead to reduction in borrowings
b) Lead to lower GDP growth.
c) Mean higher cost of raw materials.
d) Mean lower cost of raw materials.
e) Mean higher wage bill.

3. Which of the following schemes is launched to provide pension to people in unorganized sectors in India?
a) Swabhiman

b) Jeevan Dhara
c) Jeevan Kalyan
e) Swalamban

4. A cheque returned for insufficiency of funds. Payee will have right to notice and approach court of law for justice under section 138 of which act?
a) Indian Penal Code

b) Negotiable Instrument Act
c) Criminal Procedure Code
d) Payment and Settlement Act

e) Indian Contract Act

5. Mr. Rajendra had filled a complaint with Banking Ombudsman but is not satisfied with the decision. What is the next option before him for getting his matter resolved?
a) Write to the CMD of the Bank.
b) File an appeal before the Finance Minister.
c) File an appeal before the Banking Ombudsman again.
d) File an appeal before the Dy. Governor RBI. 
e) Simply close the matter as going to court involves time and money.

6. Which of the following is an example of Financial assets?
a) National Saving Certificate

b) Infrastructure Bonds
c) Indira Vikas Patra

 d) Krishi Vikas Patra
 e) All of these

7. Bank branches which can undertake foreign exchange business directly are known as:
a) Authorized dealers

 b) Foreign dealers 
c) Overseas branches 

d) Approved dealers
 e) Exchange branches

8. Insurance cover for bank deposits in our country is provided by ____
a) SBI 

b) Govt of India 
c) GIC 
d) LIC

9. The Financial Literacy does not include which of the following?
a) How to invest the funds
b) How to use the limited funds carefully
c) How to minimize the risks
d) How to reinvest the money earned
e) None of these

10. 'ADB Refer to 
a) Amedical Development Bank
b) Amedical depository Bureau
c) Additional Debit Balance
d) Only a&b
e) Asian Development bank 

11. When a banker talks about CDR, what is he talking about?
a) Corporate Debt Restructuring 

b) Corporate Debt Rollover 
c) Company Debt Rollover
d) Corporate Deposit Restructuring
e) Company Deposit Restructuring

12. Expand the term ALM as used in Banking/Finance sector?
a) Asset Liability Management

b) Asset Liability Maturity
c) Asset Liability Mismatch

d) Asset Liability Manpower
e) Asset Liability Maintenance

13. Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) are terms most closely related to which of the following industries/ markets?
a) Capital Market

 b) Banking industry
 c) Commodities market
d) Money Market

 e) Mutual fund

14. What is the maximum period for which domestic term deposits are normally accepted by the banks in our country?
a) 3 yr 

b) 5 yr
c) 7 yr
d) 10 yr

e) 12 yr

15. If you wish to purchase some US Dollars for your travel abroad, you should approach?
a) The ministry of finance

b) The US Embassy
c) Any Bank Branch authorized to do such activity
d) The Reserve Bank of India
e) External Affairs Ministry

16. What does the letter 'L' stands for in the term LAF commonly used in financial/economic news?
a) Liquidity

b) Least
 c) Liabilities
d) Long
 e) Liquid

17. Which of the following is not classified as a Commercial Bank?
a) Public Sector Bank

 b) Foreign Bank
c) Private Sector Bank
d) Regional Rural Bank

 e) Urban Cooperative Bank

18. Which of the following is not the name of the a Banking Organization?
a) HDFC 

b) IDBI 
c) YES
d) SEBI 

19. Money laundering means _____
a) Hiding of income source mainly to avoid income tax
b) Money acquired from undisclosed sources and deposited in foreign banks
c) Money acquired from undisclosed sources and deposited in foreign banks
d) Process of conversion of money obtained illegally to appear to have originated from legitimate sources to convert black money into white money.
e) Money acquired from drug trafficking

20. Monetary Policy as an arm of the economic policy is administered by _____
a) Government of India

 b) RBI 
c) SBI
 d) Govt of the respective states
e) None 

21. Which of the following is not a primary function of a Bank?
a) Granting loans 
b) Collecting cheques/ drafts of Customers
c) Arranging VISA for students for abroad education 
d) Issuing bank drafts 
e) Selling Gold/Silver Coins.

22. Reserves which can act as a liquidity buffer for Commercial Banks during crisis times are ___
a) CAR b) CRR
c) CAR & CRR
d) CRR & SLR 

e) SLR


1) a; 2) c; 3) e; 4) b; 5) d; 6) a; 7) a; 8) e; 9) e; 10) e; 

11) a; 12) a; 13) b; 14) d; 15) c; 16) a. 17) e; 18) d; 19) d; 20) b;
21) c; 22) d. 

Friday, 14 June 2013


1. What is India's rank in this year's Global Peace Index (GPI) that measured peace in 162 countries? 
1) 141

2) 110
3) 132
4) 134 
5) 152

2. The Reserve Bank of India imposed fine on which of the following private sector banks for violation of KYC (Know Your Customer) norms in June 2013? 
1) Axis Bank 

2) HDFC Bank 
3) ICICI Bank 

4) Both 1 and 2 
5) All 1, 2 and 3 

3. Rafael Nadal of Spain won the French Open Men's Lawn Tennis Grand Slam title for a record 8th time. Whom did he defeat in the final in Paris in June 2013?
1) Roger Federer
2) Novak Djokovic 
3) David Ferrer

4) Andy Murray
5) Jo Wilfred Tsonga 

4. Who was appointed the United States National Security Adviser in June 2013? 
1) Samantha Power 
2) John McCain 
3) Lindsey Graham 
4) Susan Rice

5) John Kerry 

5. Who won her second French Open Women's tennis title in Paris on June 8, 2013?
1) Maria Kirilenko 
2) Maria Sharapova 
3) Jelena Jankovic 
4) Victoria Azarenka 
5) Serena Williams 

6. Who was re-elected as the Chairman of the Indian Banks' Association (IBA) for 2013-14 tenure in June 2013?
1) Aditya Puri 
2) Pratip Chaudhuri 
3) Rana Kapoor 
4) K.R.Kamath 
5) B.A.Prabhakar 

7. The headquarters of European Union is situated in which of the following countries?
1) UK

2) Germany 
3) France 

4) Belgium 
5) Netherlands 

8. The name 'Bluetooth' gets its name from a 10th century king of?
1) China

2) Denmark 
3) Greece

4) Thailand 
5) Spain 

9. Baglihar Dam is constructed on the river?
1) Chenab 

2) Raavi 
3) Indus 
4) Sutlej 

5) Beas 

10. Which country will host both the World Cup Football 2014 and Olympics 2016?
1) Russia 

2) USA 
3) Brazil 
4) Japan 

5) Germany 

11. Bharat Ratna was instituted in? 
1) 1954 

2) 1955 
3) 1961
4) 1969

 5) 1960

12. The present Pope chosen in March 2013 hails from?
1) Canada 

2) Mexico 
3) Brazil 

4) Argentina 
5) Uruguay 

13. 'Paradise Regained' was written by? 
1) John Keats 

2) Charles Dickens 
3) John Milton 
4) Oliver Goldsmith 
5) Lord Byron 

14. 'CRY' is an NGO which works for the welfare of?
1) Senior citizens
2) Cancer patients 

3) War victims 
4) Children 

5) AIDS patients

15. The USP of a Current account is?
1) High minimum balance 
2) No restrictions on transactions 
3) No interest payable 
4) Restricted deposits 
5) None of these

16. Leads for Home Loans can be obtained from?
1) Traders

2) Trusts 
3) Builders 
4) Cooperative societies 
5) None of these 

17. The target group for SME loans is?
1) Students 

2) Housewives 
3) Entrepreneurs 
4) Salaried persons 
5) Government undertakings

18. Which of the following terms is used in the field of finance and banking?
1) Metabolism 
2) Genetic process 
3) Centrifugal force 
4) Debt instrument 
5) Experimental error

19. The National Social Security Fund (NSSF) helps which of the following groups of society?
1) Bank employees 
2) Central government employees 
3) Workers in the unorganized sector 
4) Workers in the textile industry
5) Women employees 

20. Which of the following tools is used by the RBI to control credit and monetary situations of the markets?
1) RTGS 

2) NEFT 
3) ECS
4) CRR 

5) Balance of trade 

21. Which of the following countries is located in South America?
1) South Sudan 

2) South Korea 
3) Uganda 

4) Angola 
5) Uruguay 

22. Which of the following is the currency of Myanmar? 
1) Taka 

2) Dinar 
3) Kyat 

4) Yen 
5) Dollar 

23. Which of the following terms is not used in the field of Economics?
1) Net income 
2) Cost of project 
3) Flow of fund 
4) Balance sheet 
5) Cold chain

24. Reverse Mortgage scheme is designed keeping which of the following groups of society in consideration? 
1) Defense personnel 
2) Senior citizens 
3) Youngsters who just started earning 
4) Dependent women 
5) None of these 

25. What happens when an economy is in recession?
1) GDP growth slows down 
2) Unemployment rate rises 
3) Bankruptcies rise 
4) Both 1 and 2 
5) All 1, 2 and 3

26. Retail investors means which of the following types of stock market investors?
1) Mutual funds 
2) Corporate bodies 
3) Promoters of companies 
4) Individuals 
5) FIIs

27. Which of the following is not an agricultural commodity?
1) Cardamom 

2) Cumin 
3) Garlic 

4) Turmeric 
5) Sulphur 


1) 1; 2) 5; 3) 3; 4) 4; 5) 5; 6) 4; 7) 4; 8) 2; 9) 1; 10)3; 

11) 1; 12) 4; 13) 3; 14) 4; 15)2; 16) 3; 17) 3; 18) 4; 19) 3; 20) 4;
21) 5; 22) 3; 23) 5; 24) 2; 25) 5; 26) 4; 27) 5;